Σε πλάγια γραμμή, αλλά και με έντονη μεταβλητότητα, κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε μεν να απορροφήσει την προσφορά, αλλά όχι να κάνει ένα ακόμη βήμα μακριά από τις στηρίξεις και πιο κοντά στο στόχο των 900 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,21% στις 891,81 μονάδες, με τον τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να έδειξε αδυναμία να κινηθεί προς τις 900 μονάδες, αλλά δεν άφησε περιθώρια στους πωλητές να αλλάξουν τις ισορροπίες στο ταμπλό. Αυτή είναι η εικόνα που εμφάνισε σήμερα το ΧΑ, καθώς κατάφερε να κρατήσει το μαξιλάρι ασφαλείας από τη στήριξη των 880 μονάδων, ακόμη και όταν οι πωλητές έδειχναν να ελέγχουν τις συναλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Μικτά πρόσημα

Καταλύτης οι εκτιμήσεις για το 2023

Η αγορά άφησε όμως χώρο στους πωλητές να εκτελέσουν τις εντολές τους, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα για το αν το ΧΑ έχει ολοκληρώσει τη διόρθωσή του. Πάντως, τόσο την περασμένη εβδομάδα, όσο και σήμερα, έδειξε ότι διαθέτει τις δυνάμεις ώστε να υπερασπιστεί τη στήριξη των 880 μονάδων, μόλις λίγες ημέρες πριν οι ξένοι κλείσουν τις θέσεις του 12μήνου.

Το άνοιγμα ή όχι νέων θέσεων στη Λ. Αθηνών θα εξαρτηθεί, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, από τις εκτιμήσεις του 2023, για το οποίο η ανάπτυξη αναμένεται χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων (λόγω της υψηλότερης βάσης του 2022) και ο πληθωρισμός υψηλότερος. Οι επόμενες εβδομάδες προφανώς θα δείξουν τις προθέσεις των ξένων, αν και δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για πιο βραχυπρόθεσμες κινήσεις εωσότου υπάρξει καλύτερη ορατότητα.

Έτσι, παρά την αδυναμία της αγοράς να κρατήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων ή την επαφή με αυτά, οι περισσότερες εισηγμένες σε μεγάλη και μεσαία κεφ/ση συντηρούν παραδόξως την ανοδικότητά τους όλο αυτό το διάστημα, καθώς βραχυπρόθεσμα έχουν momentum που φανερώνει μια επιμονή των -λίγων ομολογουμένως- επενδυτών που απέμειναν. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η Trader24, η αδυναμία να προσπελαστούν οι 900 μονάδες δεν είναι και η καλύτερη δυνατή εικόνα, με τον Δείκτη να πάτησε προσώρας στις 880 εν είδει στήριξης, με το επόμενο επίπεδο να είναι οι 865.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Eurobank έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά με το +3,76% που κατέγραψε, ενώ ο ΟΠΑΠ κέρδισε 2,12% και η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +1,64%. Ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν οι Τιτάν, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ.  Στον αντίποδα, η Motor Oil έχασε 1,35%, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Πειραιώς, ΟΛΠ, Λάμδα, Alpha Bank, ΔΕΗ, Coca Cola, Aegean, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες