Οι επενδυτές που ποντάρουν σε μια καλύτερη χρονιά για τα χρηματιστήρια το 2023 θα απογοητευτούν, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι τονίζουν ότι η φάση της bear market δεν έχει τελειώσει ακόμη.

«Οι συνθήκες που συνήθως ισχύουν αναφορικά με το κατώτατο όριο των μετοχών δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί», έγραψαν σε σημείωμα τη Δευτέρα οι στρατηγικοί αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των Peter Oppenheimer και Sharon Bell.

Διαβάστε επίσης – Πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για το πετρέλαιο από την Goldman Sachs

Ανέφεραν επίσης ότι η κορύφωση των επιτοκίων και οι χαμηλότερες αποτιμήσεις που αντικατοπτρίζουν την ύφεση είναι απαραίτητες πριν συμβεί οποιαδήποτε διαρκής ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι αναλυτές της GS εκτιμούν ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το 2023 στις 4.000 μονάδες –μόλις 0,9% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής — ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx Europe 600 θα τελειώσει το επόμενο έτος περίπου 4% υψηλότερα στις 450 μονάδες.

Διαβάστε επίσης – Αγορές: Τι «ψηφίζουν» 309 διαχειριστές κεφαλαίων

Το πρόσφατο ράλι

Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά από ένα πρόσφατο ράλι — που ωθήθηκε από τα πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις ειδήσεις για χαλάρωση των περιορισμών Covid στην Κίνα — και είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί παγκόσμιοι δείκτες να εισέλθουν σε τεχνικά ανοδικά επίπεδα της αγοράς. Η απότομη ανάκαμψη από τα μέσα Οκτωβρίου ακολούθησε μια ταραχώδη χρονιά για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ύφεση.

Οι αναλυτές της Goldman δήλωσαν ότι τα κέρδη δεν είναι βιώσιμα, επειδή οι μετοχές συνήθως δεν ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα μέχρι να επιβραδυνθεί ο ρυθμός επιδείνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των κερδών. «Η βραχυπρόθεσμη πορεία για τις αγορές μετοχών είναι πιθανό να είναι ασταθής και πτωτική», είπαν.

Η άποψη απηχεί εκείνη του Michael Wilson της Morgan Stanley, ο οποίος επανέλαβε σήμερα ότι οι αμερικανικές μετοχές θα τελειώσουν το 2023 σχεδόν αμετάβλητες από το τρέχον επίπεδό τους και θα έχουν μια ανώμαλη πορεία για να φτάσουμε ως εκεί, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πτώσης το πρώτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman αναμένουν ότι οι ασιατικές μετοχές θα έχουν καλύτερη απόδοση το επόμενο έτος, με τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού να τελειώνει το έτος 11% υψηλότερα στις 550 μονάδες.

Ύφεση στην Ευρώπη

Οι οικονομολόγοι της προβλέπουν ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά όχι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμη και αν τελικά αποφευχθεί μια ύφεση στις ΗΠΑ, υπάρχει ισχυρός κίνδυνος οι επενδυτές να τιμολογήσουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί μία ύφεση πριν δούμε τα χαμηλά του οικονομικού κύκλου.

Πάντως, η Goldman αναμένει ότι οι αγορές θα μεταβούν σε μια φάση bull market κάποια στιγμή το 2023, αλλά από χαμηλότερο επίπεδο.

Η αρχική ανάκαμψη από χαμηλά είναι πιθανό να είναι ισχυρή, όπως συμβαίνει στην αρχή των περισσότερων κύκλων πριν από τη μετάβαση στην επόμενη φάση όπου οι αποδόσεις των αγορών είναι χαμηλότερες. Ωστόσο, όπως τονίζει η Goldman, οι μέσες αποδόσεις συνολικά τους επόμενους 12 μήνες τείνουν να είναι πολύ υψηλότερες αν οι επενδυτές περιμένουν μέχρι έναν μήνα μετά τα χαμηλά των αγορών από ό,τι εάν επενδύσουν έναν μήνα πριν. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς με ασφάλεια πότε θα έρθουν οι αρκούδες στην αγορά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές