
Το 2024 η κρουαζιέρα στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, ενώ ένα χρόνο πριν το 2023 αναμένεται μία σαφής βελτίωση σε σύγκριση με το 2022. Την εκτίμηση αυτή καταθέτει στον ot.gr ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) κ. Θεόδωρος Κόντες και επισημαίνει ότι το 2023 αναμένεται ότι στη χώρα μας θα έχουμε 3.480 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 3,3, – 3,5 εκατομμύρια αφίξεις επιβατών.
Επισημαίνεται ότι το τρέχον έτος ο κλάδος αναμένεται να κλείσει με 3.000 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και με 2,6 – 2,7 εκατομμύρια αφίξεις επιβατών στους ελληνικούς προορισμούς.
Διαβάστε επίσης: ΟΛΠ: Κορυφαίος προορισμός κρουαζιέρας στον κόσμο ο Πειραιάς
Καλή χρονιά το 2022
Δεδομένης της κατάστασης με την πανδημία, και το 2022 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για την κρουαζιέρα καθώς σταδιακά πραγματοποιήθηκε επανεκκίνηση του κλάδου. Η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες επιλογές με τον Πειραιά κι άλλους μεγάλους λιμένες (Κέρκυρα, Ηράκλειο, κλπ) να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πλοίων για απο-επιβίβαση επιβατών (home porting) αναφέρει ο κ. Κόντες.
Αυτό που κυρίως ξεχώρισε το 2022 ήταν η μειωμένη πληρότητα σε επιβάτες, (50-60%) κυρίως στα mega ships. Αντιθέτως φαίνεται ότι τα μικρά πλοία και αυτά με χωρητικότητα μέχρι 600-800 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των expedition luxury cruisers, έχουν ικανοποιητική πληρότητα μέχρι και 95%.
Βέβαια λόγω του μειωμένου αριθμού των επιβατών αλλά και του τεράστιου ανταγωνισμού στις τιμές που προσφέρονταν σε διάφορα προγράμματα, τα έσοδα για το 2022, αναμένονται να είναι της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ έναντι των 500 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ του έτους 2019.
Περαιτέρω βελτίωση αναμένεται για το έτος 2024 και ελπίζουμε ότι θα είναι η χρονιά αυτή που θα φτάσουμε και ίσως θα ξεπεράσουμε τα αποτελέσματα του έτους 2019, αναφέρει ο κ. Κόντες
Επίσης προσθέτει ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η περαιτέρω αύξηση της κρουαζιέρας σε ποσοστό 6% ετησίως αλλά και αύξηση του αριθμού των τουριστών από νέες αγορές, και έτσι θα επανέλθει η κανονικότητα πλήρως.
Πόλεμος και νέες τάσεις
Ωστόσο τα τελευταία γεγονότα όπως ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος αλλά και τα γεωπολιτικά θέματα στην περιοχή μας, θα παίξουν τον ρόλο τους στην άμεση μελλοντική εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πόλεμος έχει επηρεάσει αρνητικά και έχει δημιουργήσει προβλήματα στον κλάδο, όχι μόνο από τον μειωμένο αριθμό των επιβατών που προσέφεραν, αλλά περισσότερο από τον περιορισμένο αριθμό των πληρωμάτων που εργάζονταν στον κλάδο, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία των κρουαζιερόπλοιων, ιδιαιτέρως στον ξενοδοχειακό τομέα των πλοίων.
Ο κ. Κόντες αναφέρεται και σε ορισμένες νέες τάσεις που καταγράφονται όπως οι νέες κατασκευές πλοίων μικρότερης χωρητικότητας, και οι μειωμένες τις παραγγελίες για mega ships.
Η τάση αυτή για μικρότερης χωρητικότητας πλοία είναι πλέον γεγονός με τις νέες κατασκευές να αποδεικνύουν μεγέθη μέχρι και 1000 επιβάτες.
Η διετία της πανδημίας, προσθέτει ο συνομιλητής μας, άφησε σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις εταιρείες του κλάδου καθώς πολλές αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα παλαιότερα πλοία για ανακύκλωση ενώ μερικές χρεοκόπησαν.
Το 2019
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 θεωρήθηκε το έτος ρεκόρ για τον κλάδο της Κρουαζιέρας παγκοσμίως, αλλά ιδιαιτέρως για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τα αποτελέσματα του 2019 στην επικράτεια με 3.979 προσεγγίσεις και 5.552.384 επιβατοαφίξεις ήταν πραγματικά εξαιρετικά και οι αρχικές προβλέψεις για την επόμενη χρονιά 2020 ήταν για 4.220 αφίξεις πλοίων και πλέον των 5,8 εκατομμυρίων επιβατοαφίξεων. Όμως η πανδημία covid-19 η οποία εξελίχθηκε μέσα στο 2020 και εξαπλώθηκε παγκοσμίως με τα γνωστά, φρικτά αποτελέσματα και στον κλάδο της Κρουαζιέρας, έφερε την απόλυτη ανατροπή σε παγκόσμιο επίπεδο συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Ελλάδας.
Έτσι λοιπόν, μόνο μικρά σκάφη και κάποια άλλα τα οποία προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν ορισμένα προγράμματα, συντέλεσαν στον να έχει η Ελλάδα μόνον 210 αφίξεις πλοίων και περίπου 67.530 αφίξεις επιβατών. Αποτελέσματα άκρως απογοητευτικά.
Δειλά-δειλά όμως ο κλάδος ξεκίνησε και πάλι την τουριστική σεζόν του 2021 με ικανοποιητικά στοιχεία σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, φθάνοντας τις 1.957 προσεγγίσεις και 1.310.662 αφίξεις επιβατών στην επικράτεια, εφαρμόζοντας οπωσδήποτε τα αυστηρά πρωτόκολλα στα λιμάνια και στα πλοία με αποτέλεσμα να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό τα κρούσματα.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα