Μετά από ένα κενό σχεδόν τριών δεκαετιών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί εκ νέου το brand οχημάτων Moskvich με την παραγωγή να γίνεται σε εργοστάσιο κοντά στην Μόσχα, το οποίο προηγουμένως λειτουργούσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault.

Η Renault πούλησε το μερίδιο που κατείχε στην αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz τον περασμένο Μάιο πίσω στην ρωσική κυβέρνηση με αντίτιμο ένα ρούβλι, αλλά με δυνατότητα να ξαναγοράσει τις μετοχές της αν το επιθυμεί εντός έξι ετών.

Διαβάστε επίσης: Οι επιλογές της Renault στην Ρωσία κυμαίνονται από κακές έως χείριστες

Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής πουλήθηκε και το εργοστάσιο κοντά στην Μόσχα, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε Moscow Automobile Factory Moskvich, έναντι ενός ρουβλίου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η φετινή παραγωγή αφορά συνολικά 600 οχήματα, οπότε η επανεκκίνηση του εργοστασίου είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει τις προοπτικές της ευρύτερης ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της οποίας οι ετήσιες πωλήσεις θα μπορούσαν να κλείσουν φέτος κάτω από το ένα εκατομμύριο οχήματα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Στόχος πλέον είναι η παραγωγή 100.000 οχημάτων Moskvich ανά έτος, ορισμένα εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά, αν και η μέση παραγωγή για ένα εργοστάσιο αυτού του μεγέθους είναι της τάξης των 200 έως 300 χιλιάδων οχημάτων. Ενδεικτικά, η Tesla παράγει 22.000 χιλιάδες οχήματα κάθε εβδομάδα στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη.

Διαβάστε επίσης: Tραβάει… χειρόφενο και η Lada

Ο ανανεωμένος… Μοσχοβίτης (Moskvich) ενδεχομένως να επιστρέφει στη δράση και με μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η πλατφόρμα σχεδιασμού, μηχανικής και παραγωγής της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας JAC θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των νέων οχημάτων.

Οι δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν θέσει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση της χώρας σε εξαρτήματα ξένης κατασκευής, ενώ πολλοί ξένοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αποχωρήσει. Αναγκαστικά, η Kamaz και η κυβέρνηση δημιούργησαν νέες αλυσίδες εφοδιασμού για τις ανάγκες του εργοστασίου χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου στόχος είναι η έναρξη παραγωγής πλήρους κλίμακας να δώσει θέσεις εργασίας σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή