Στα οκτώ χρόνια που διηύθυνε μια ιστοσελίδα πώλησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, ο Μάικλ Μοχάμαντ έβγαλε πάνω από 100.000 ευρώ. Στη δίκη του τον Μάιο, ενώ μερικά από τα θύματά του άκουγαν, είπε προκλητικά στον δικαστή: «Ήταν απλώς busines».

Όπως υπογραμμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε εκτενές του αφιέρωμα, το ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε τον Μοχάμεντ σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Διαβάστε επίσης – H Λερναία Ύδρα της παγίδευσης ανήλικων στο σκοτεινό διαδίκτυο

Οι κατηγορίες που τον βάρυναν περιελάμβαναν τη διανομή χιλιάδων φωτογραφιών και βίντεο παιδικής κακοποίηση και βιασμών μέσω της ιστοσελίδας του, Dark Scandals. Μάλιστα ο ίδιος βίασε δύο κορίτσια κάτω των 16 ετών και βιντεοσκόπησε την πράξη.

Ο ίδιος είχε ανακαλύψει μια έναν τρόπο για να ενισχύσει τα έσοδά του χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτός: τις συναλλαγές μέσω κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε επίσης – Crypto… απάτη με λεία 575 εκατ. δολάρια από δύο Εσθονούς

Crypto-πλατφόρμες

Οι πελάτες του χρησιμοποίησαν αυτές τις πλατφόρμες για να αγοράσουν ψηφιακές μάρκες με δολάρια και ευρώ και να τα ξοδέψουν με σχετική ανωνυμία.

Συνολικά, τα στοιχεία συναλλαγών που εξετάστηκαν από το Reuters δείχνουν ότι οι πελάτες της Dark Scandals χρησιμοποίησαν σχεδόν 50 διαφορετικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων του κλάδου Coinbase και Binance.

Η Coinbase είπε στο Reuters ότι το ανταλλακτήριο «είναι το λάθος μέρος για να πάτε αν προσπαθείτε να ξεφύγετε από ένα έγκλημα. Έχουμε πολιτική μηδενικής ανοχής για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα όπως υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».

Από την πλευρά της η Binance είπε ότι συνεργάστηκε με τις αρχές επιβολής του νόμου για να βοηθήσει στην εξάρθρωση της Dark Scandals.

Ως 26χρονος φοιτητής, ο Μοχάμεντ στράφηκε στο bitcoin το 2013, αφού το PayPal απέκλεισε τον ιστότοπό του.

«Λατρεύουμε την ανωνυμία»

Δηλώνοντας «Λατρεύουμε την ανωνυμία» στην αρχική σελίδα του Dark Scandals, ο Μοχάμεντ χρησιμοποίησε την κρυπτογράφηση για να εξελίξει τον ιστότοπο σε μια από τις μεγαλύτερες γνωστές αγορές για παράνομο πορνογραφικό υλικό.

Προσέλκυσε πελάτες στο «σκοτεινό διαδίκτυο» των παράνομων ιστοσελίδων που είναι κρυμμένοι από τα βασικά προγράμματα περιήγησης.

Ο Μοχάμεντ χρεώνει πελάτες με κρυπτονομίσματα αξίας έως και 200 ​​ευρώ για να κατεβάσουν «πακέτα» βίντεο που αποτελούνται από εκατοντάδες κλιπάκια.

Έτσι, κέρδισε 115.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα από τους πελάτες του.

Η σύλληψη

Ο Μοχάμεντ συνελήφθη το 2020 μετά από διεθνή έρευνα στην οποία συμμετείχαν αμερικανικές και ολλανδικές αρχές επιβολής του νόμου. Οι αρχές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις ροές κρυπτογράφησης στο Dark Scandals στο blockchain, το λογισμικό που στηρίζει τα κρυπτονομίσματα καταγράφοντας δημόσια τις ημερομηνίες, την αξία και τις διευθύνσεις ψηφιακού πορτοφολιού των συναλλαγών πελατών.

Βαριά βιομηχανία

Τα ανταλλακτήρια, είναι βασικοί αγωγοί στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, και επεξεργάζονται δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών κάθε μέρα, κερδίζοντας έσοδα από προμήθειες συναλλαγών, που συνήθως ορίζονται περίπου στο ένα τοις εκατό. Η ταχεία ανάπτυξή τους έχει προσελκύσει τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε έκθεσή του τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ότι πολλά ανταλλακτήρια crypto εξακολουθούν να «καταβάλλουν ελάχιστη ή καθόλου προσπάθεια για να συμμορφωθούν» .

Η Europol, η αστυνομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι οι συχνά «χαλαροί» έλεγχοι πελατών των ανεξέλεγκτων ανταλλακτηρίων βοήθησαν τα ψηφιακά νομίσματα να γίνουν η «πληρωμή επιλογής» για εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούν υλικό κακοποίησης παιδιών.

Το Coinbase επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν κρυπτονομίσματα μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών χωρίς να υποβάλλουν ταυτοποίηση για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του το 2012, σύμφωνα με μια παρουσίαση επενδυτών το 2014. Η Coinbase απαιτεί πλέον από όλους τους πελάτες να επαληθεύουν την ταυτότητά τους για να ανοίξουν λογαριασμούς. Στο Binance, το οποίο κυκλοφόρησε το 2017, οι πελάτες μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς μόνο με ένα email μέχρι τα μέσα του 2021.

Παιδική πορνογραφία

Τα ποσά που σχετίζονται με την αγορά και την πώληση παράνομου πορνογραφικού υλικού παραμένουν μικρά σε σύγκριση με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το εμπόριο ναρκωτικών.

Όμως τα νούμερα αυξάνονται. Ενώ στο παρελθόν οι παραβάτες συνήθως ανταλλάσσουν εικόνες κακοποίησης παιδιών μεταξύ τους σε μικρές κοινότητες, το σκοτεινό διαδίκτυο έχει γίνει έδαφος αναπαραγωγής για ιστότοπους όπως το Dark Scandals που χρεώνουν σε crypto. Και η ζημιά είναι μεγάλη.

Η ερευνητική εταιρεία Chainalysis, που χρησιμοποιείται από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παρακολούθηση παράνομων ροών, εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα των ιστότοπων κακοποίησης παιδιών σε κρυπτονομίσματα εκτινάχθηκαν από περίπου 250.000 δολάρια το 2017 σε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια το 2020.

Το Reuters εξέτασε τα δεδομένα της Chainalysis που σχετίζονται με συναλλαγές μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών της Dark Scandals. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πελάτες του ιστότοπου χρησιμοποιούσαν 47 ανταλλακτήρια, εκ των οποίων τα τρία πιο δημοφιλή ήταν το Coinbase, το LocalBitcoins με έδρα τη Φινλανδία και το Binance.

Σύμφωνα με το Internet Watch Foundation, μια βρετανική τηλεφωνική γραμμή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που συλλέγει δεδομένα σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ιστοσελίδων που έχει επιβεβαιώσει ότι περιέχουν τέτοιες εικόνες υπερτετραπλασιάστηκε από το 2016 σε πάνω από 250.000 πέρυσι. Κατά την ίδια περίοδο, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εμπορικών ιστότοπων που πωλούσαν φωτογραφίες και δέχονταν πληρωμές σε εικονικό νόμισμα εκτινάχθηκε σε 1.014 από μόλις 41.

«Για αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να κερδίσουν χρήματα από τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η κρυπτογράφηση έχει μειώσει το φράγμα», δήλωσε ο Dan Sexton, επικεφαλής τεχνολογίας της IWF.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News