Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ως προς τον πήχη που θα πρέπει να τεθεί για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF.

Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Έλληνας υπουργός με δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν: «Μία τιμή στα 275 ευρώ/MWh δεν είναι πλαφόν. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό σοκ από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα. Χάνουμε χρόνο και πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε έναν πιο ρεαλιστικό μηχανισμό που να αποτρέπει την εμφάνιση τιμών σαν εκείνες του περασμένου Αυγούστου. Χρειάζεται ένας διαφορετικός μηχανισμός που να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις υψηλές τιμές. Η Ευρώπη αγοράζει ακριβότερα αέριο από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του μπλοκ της Γερμανίας και τις ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με την επιβολή πλαφόν, ο κ. Σκρέκας σχολίασε: «Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες πάνω από 95% και τα πλοία μεταφοράς LNG στις θάλασσες της Ευρώπης είναι πολλά και έτοιμα να προσφέρουν αερίου. Δεν βρίσκουν κενές θέσεις στα terminals. Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές».

Διαβάστε επίσης: Ισπανία για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η Κομισιόν κοροϊδεύει τον κόσμο

Το μπλόκο…

Ο Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να μπλοκάρουν τον κανονισμό για την επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση τους για αλλαγή του ύψους του πλαφόν στο αέριο: «Έχουμε συμφωνήσει ώστε ο κανονισμός αλληλεγγύης να περάσει μαζί με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (πλαφόν)», είπε ο κ. Σκρέκας αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο αν η αντίδραση των κρατών που στηρίζουν το πλαφόν θα είναι να μπλοκάρουν τον άλλον κανονισμό της επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ.

Τώρα η εφαρμογή του πλαφόν

Ο κ. Σκρέκας απάντησε και στην ερώτηση ως προς το ύψος του πλαφόν που θα πρέπει να αποφασίσει η Ε.Ε.: «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι μία τιμή ανάμεσα στα 150 με 200 ευρώ/MWh. Τώρα πρέπει να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Τώρα που οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες. Η εφαρμογή του μηχανισμού τον επόμενο χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολη…», κατέληξε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια