Όποιος θέλει να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα χρειαστεί βαθιές τσέπες και μεγάλη καρδιά. Οι μέτοχοι της διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας, η οικογένεια Γκλέιζερ, δήλωσαν την Τρίτη ότι σκέφτονται να την πουλήσουν μετά από 17 χρόνια. Οι πλούσιες αποτιμήσεις σημαίνουν ότι είναι μια καλή στιγμή για να αποχωρήσουν. Μια λιγότερο σίγουρη προοπτική και τα προβλήματα στον αγωνιστικό χώρο σημαίνουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει κίνητρα περισσότερο από οικονομικούς στόχους.

Οι Γκλέιζερς ξεκίνησαν την τάση των Αμερικανών επενδυτών του αθλητισμού να αγοράζουν βρετανικούς συλλόγους όταν ανέλαβαν τον έλεγχο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005. Αν και η τιμή των 790 εκατομμυρίων λιρών και η δομή με υψηλή μόχλευση φαινόταν επικίνδυνη εκείνη την εποχή, το στοίχημα απέδωσε.

Τα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων έχουν αυξηθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και των πλουσιότερων χορηγικών συμφωνιών. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επωφελήθηκε όχι μόνο από το να είναι ένα από τα ισχυρότερα brands του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά και από την παρουσία τοπικών χορηγών, όπως οι Ιάπωνες κατασκευαστές νουντλς.

Τα εμπορικά έσοδα του συλλόγου έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε 258 εκατομμύρια λίρες από το 2009 και διατηρήθηκαν καλά όταν η πανδημία ανάγκασε τα γήπεδα να κλείσουν.

Μια ανθεκτική οικονομική απόδοση και η συνεχής ζήτηση από οικονομικούς και κρατικούς επενδυτές για ποδοσφαιρικούς συλλόγους υψηλού προφίλ, σημαίνει ότι οι Γκλέιζερς μπορούν να περιμένουν ένα αξιοπρεπές τίμημα.

Η Chelsea FC , η οποία είναι μικρότερη και λιγότερο κερδοφόρα, έφτασε πρόσφατα στα 2,5 δισεκατομμύρια λίρες (3 δισεκατομμύρια δολάρια) – ένα πολλαπλάσιο 5,7 φορές τα έσοδα. Με την ίδια μέτρηση, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα είχε αξία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του χρέους – το ένα τρίτο περισσότερο από την τρέχουσα αξία της και τέσσερις φορές περισσότερο από αυτό που πλήρωσαν οι Γκλέιζερς σε τοπικό νόμισμα.

Ωστόσο, ένας νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να βάλει περισσότερα χρήματα στο κλαμπ. Το στάδιο του Old Trafford και το προπονητικό του γήπεδο δεν έχουν ανακαινιστεί την εποχή των Γκλέιζερς.

Και οι εμφανίσεις των Κόκκινων Διαβόλων στο γήπεδο δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική επιτυχία.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει κατακτήσει την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ από τότε που έφυγε ο θρυλικός προπονητής Άλεξ Φέργκιουσον το 2013 και δεν κατάφερε να προκριθεί στο προσοδοφόρο Champions League της φετινής σεζόν. Η αποχώρηση του πρωταγωνιστή Κριστιάνο Ρονάλντο λιγότερο από 18 μήνες μετά την επιστροφή του δεν θα βοηθήσει τις πωλήσεις σε μπλουζάκια.

Το ευρύτερο ερώτημα είναι πώς διατηρούνται τα έσοδα από το ποδόσφαιρο όταν οι οπαδοί αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα. Τα έσοδα από τις αγωνιστικές μπορεί να υποφέρουν και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορεί να δυσκολεύονται να συνεχίσουν να χρεώνουν μεγάλες συνδρομές.

Η αποτυχία των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων – συμπεριλαμβανομένης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – να δημιουργήσουν μια αποσχισθείσα Super League σημαίνει επίσης ότι οι παίκτες θα συνεχίσουν να διατηρούν ένα δυσανάλογο μερίδιο από τα οικονομικά λάφυρα. Οποιοσδήποτε αγοραστής θα χρειαστεί βαθιές τσέπες και υπομονή.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι