Χίλια παρά… ένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απέστειλε η αυτοκινητοβιομηχανία του Βιετνάμ, VinFast, στις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώτη της στην ιστορία αποστολή, μετά από τη συμφωνία πενταετούς διάρκειας που έκλεισε με αγορές στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Τα πρώτα από τα 999 ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να παραδοθούν στους πελάτες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ανέφερε η εταιρεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VinFast, Le Thi Thu Thuy, δήλωσε ότι ορισμένα από τα ηλεκτρικά SUV VF 8 που αποστέλλονται την Παρασκευή θα καταλήξουν στην αμερικανική συνδρομητική υπηρεσία οχημάτων Autonomy, αλλά η πλειοψηφία τους προορίζεται για αγοραστές λιανικής που έχουν παραγγείλει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο της VinFast.

Διαβάστε επίσης – Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο «καθαρά» είναι τελικά;

Ο Thuy δήλωσε ότι η VinFast σύντομα θα είναι σε θέση να στείλει μια δεύτερη παρτίδα αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Αναζητά κεφάλαια η ΝΑΜCO για το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Εργοστάσιο στη Βόρεια Καρολίνα

Η VinFast βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός εργοστασίου ηλεκτρικών οχημάτων στη Βόρεια Καρολίνα που αναμένει την τελική ρυθμιστική έγκριση από τους τοπικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον CEO της βιετναμέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας, η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Βόρειας Καρολίνας από τον Ιούλιο του 2024 και ότι τα ηλεκτρικά οχήματα που θα κατασκευάζονται εκεί θα πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχή κινήτρων στους αγοραστές τους, πληρώντας τους όρους του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο συγκεκριμένος νόμος απαιτεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το 50% των κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες EV, να προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική ή τους συμμάχους των ΗΠΑ έως το 2024, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 80% μέχρι το τέλος του 2026.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες εκτίμησαν ωστόσο ότι αυτοί οι στόχοι δεν είναι ρεαλιστικοί και δεν ήταν σαφές πώς η VinFast θα καταφέρει να πληροί τις προϋποθέσεις αυτές.

Η VinFast ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Autonomy είχε παραγγείλει 2.500 ηλεκτρικά οχήματα, τη μεγαλύτερη εταιρική της παραγγελία μέχρι σήμερα. Η VinFast κάνει λόγο για σχεδόν 65.000 παραγγελίες παγκοσμίως συνολικά και αναμένει πωλήσεις 750.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως έως το 2026.

Καθυστερήσεις στο project της Β. Καρολίνας

Το project του εργοστασίου της Βόρειας Καρολίνας έχει υπερβεί κατά μερικούς μήνες το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η εταιρεία, και η πρώτη αποστολή ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκεύασε η VinFast δεν πέτυχε τον αρχικό στόχο να παραδώσει έως και 5.000 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιό της στο Haiphong μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της VinFast δήλωσαν ότι ο αριθμός 999 για τα οχήματα που αποστέλλονται στην πρώτη παρτίδα επιλέχθηκε επειδή θεωρείται τυχερός αριθμός στο Βιετνάμ.

«Δεν υπάρχει πιο τυχερός αριθμός από το 999», είπε ο Thuy. Το ναυλωμένο από τον Παναμά πλοίο που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή της πρώτης αποστολής ηλεκτρικών οχημάτων της VinFast είχε την ικανότητα να μεταφέρει έως και 2.000 οχήματα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green