Η ψηφιακή καινοτομία ταράζει τα νερά των τραπεζικών υπηρεσιών. Η χώρα μας είναι μπροστά σε ένα ρεύμα μεγάλων αφίξεων fintech από το εξωτερικό, ενώ η άνοδος της ψηφιακής τραπεζικής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, πυροδότησε μια σειρά συνεργιών παραδοσιακών παικτών με εταιρείες τεχνολογίας. Η πρόσφατη είσοδος της Εθνικής Τράπεζας στην Epsilon Net, αρχικά με ένα ποσοστό της τάξης του 7,5%, αναβίωσε μνήμες που πάνε πίσω δύο δεκαετίες, όταν οι ελληνικές τράπεζες θέλησαν να ανοίξουν με εξαγορές τον δρόμο του e-banking.

Διαβάστε επίσης: Ε.Β.Ε.Π και ΕΛ.Ι.Ν.Τ. : Προωθούν την τεχνολογία καινοτομίας

Ο χάρτης βεβαίως της τραπεζικής αλλάζει ραγδαία σε όλη την Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Ο τραπεζικός κλάδος, που παραμένει δυσκίνητος με βαριές δομές, βλέπει καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας να μπαίνουν στα χωράφια του, ενώ η ψηφιακή τραπεζική, το openbanking και τα e-wallets γίνονται μέρος της καθημερινότητας.Hδιείσδυση των ψηφιακών εργαλείων μεταξύ των millennialsκαι της Gen Z «απειλεί» τα παραδοσιακά τραπεζικά μοντέλα που δεν μπορούν εύκολα να τους προσεγγίσουν.

Διαβάστε επίσης: HDB – Elevate Greece: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος του fintech εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται παγκοσμίως με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 20% στην επόμενη τετραετία, φτάνοντας σε αξία του εκτιμάται τα 305 δισ. δολάρια ως το 2025.

Προκειμένου τα τραπεζικά ιδρύματα να μην μείνουν πίσω από τις εξελίξεις, στις οποίες κάνουν σπριντ οι fintech εταιρείες, θα πρέπει να μπουν στη νέα ψηφιακή εποχή. Δεδομένου ότι ήδη οι πελάτες τους έχουν εξοικειωθεί σε μεγάλο βαθμό με τα ψηφιακά εργαλεία, καθώς μέσω των smartphones έχουν μάθει πια να έχουν τραπεζικές υπηρεσίες στο…τσεπάκι τους, για να μην τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις χρειάζονται άμεσα επενδύσεις, τόσο για την ενσωμάτωση νέων ψηφιακών λύσεων, όσο και για τον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών τους διαδικασιών.

Στρατηγική συνεργασία της Εθνικής με την Epsilon Net

Στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της μέσω συνεργασιών στον χώρο του fintech, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, τη στρατηγική συνεργασία της με την Epsilon Net, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης μειοψηφικού ποσοστού 7,5%. Η τιμή ανά μετοχή ορίσθηκε στα 7,4 ευρώ, καθρεφτίζοντας μια αποτίμηση άνω των 420 εκατ. ευρώ. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται optionγια την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 7,5% τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αρχικής συμφωνίας. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες, το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να φτάσει συνολικά ως και 20%.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της μακροχρόνιας, αποκλειστικής συνεργασίας των δύο πλευρών είναι ο από κοινού σχεδιασμός, η ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της Epsilon Net με τα συστήματα της ΕΤΕ, αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance, που ανοίγεται ουσιαστικά σε όλο το πελατολόγιο της ΕΤΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 19,3% της Space Hellas, στην οποία επένδυσε για πρώτη φορά πριν 22 χρόνια, ενώ πούλησε την επίσης πολύχρονη συμμετοχή της στη Byteμετά τη δημόσια πρόταση της Ideal Holdings. Στη σφαίρα των συνεργασιών βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς, που προχωρά στη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής τράπεζας μαζί με την Natech, έχοντας δημιουργήσει τη Shnappi και κοιτάζοντας την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Το εγχείρημα, που αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στο πρώτο εξάμηνο του 2023, θα κινείται σε δύο άξονες, τόσο τις ψηφιακές εφαρμογές, με ένα μικρό δανειακό χαρτοφυλάκιο, όσο και την παροχή τραπεζικής άδειας (Banking-as-a-Service) σε εταιρείες, fintech και οργανισμούς του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Η συνέχεια μένει να αποδείξει εάν, όπως διαφαίνεται, ανοίγει ένας νέος κύκλος επενδύσεων από τις ελληνικές τράπεζες σε εταιρείες πληροφορικής, από τις οποίες είχαν αποχωρήσει το τελευταία χρόνια.

Απόβαση fintech εταιρειών στην Ελλάδα

Η πίεση που ασκούν οι νεοαφιχθέντες μεγάλοι παίκτες του fintechστις παραδοσιακές δυνάμεις της τραπεζικής είναι μεγάλη. Η χώρα μας, ακολουθώντας τη διεθνή τάση, γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια μαγνήτης για εταιρείες του κλάδου, που βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, αλλά και μια καλή βάση για επέκτασή τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χαρακτηριστική είναι η άφιξη της σουηδικήςKlarna, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής fintech σε όρους αποτίμησης, κορυφαίας στην υπηρεσία «buy now, pay later», η οποία θα φτάσει σε περίπου 40 χώρες εντός 2023. Η εταιρεία έχει λάβει από το 2017 τραπεζική άδεια στην Ευρώπη.
Όσο οι καταναλωτές αφήνουν το συμβατικό πορτοφόλι στο σπίτι και στρέφονται στο ψηφιακό, τραπεζικά ιδρύματα και fintechεταιρείες ρίχνουν νέα όπλα στη μάχη. Η παγκόσμια αγορά ψηφιακών πληρωμών θα φτάσει, κατά τη McKinsey, τα 2,5 τρισ. δολάρια ως το 2025.
Στη χώρα μας, οι ηλεκτρονικές πληρωμές τριπλασιάστηκαν το 2021 συγκριτικά με το 2017, ενώ η αξία τους υπερδιπλασιάστηκε. Το 2021 καταγράφηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος, συνολικής αξίας 49 δισ. ευρώ. Αναμένεται το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών να διπλασιαστεί ως το 2025.

Έτσι, μια σειρά νέων αφίξεων έχουμε και στο πεδίο των e-Wallets, όπου ήδη δραστηριοποιούνται τα ψηφιακά πορτοφόλια των τραπεζών, πλατφόρμες ασφαλών πληρωμών, όπως Pay Pal, Apple και Google Pay και neobanks (Viva Wallet, Revolut, N26). Πρόσφατα μάλιστα μπήκε στον χορό και το PayzybyCosmote.
Από τη χώρα μας και τη Γερμανία ξεκίνησε το soft λανσάρισμα του Viber Pay για το οποίο τηρείται ακόμη σειρά προτεραιότητας. Ενσωματώνοντας fintech δυνατότητες, μέσω της συνεργασίας με την ισραηλινή Rapyd, το δημοφιλές Viber εξελίσσεται σε υπερ-εφαρμογή. Αρχικά θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων μεταξύ χρηστών σε ευρώ (θα ακολουθήσουν κι άλλα νομίσματα), πληρωμής λογαριασμών, καθώς και εκπτώσεις κι επιβραβεύσεις από τοπικούς συνεργάτες.

Νέο τοπίο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με έμφαση στην ασφάλεια, το cashback σε κάθε συναλλαγή και τις χαμηλότερες προμήθειες για τους επαγγελματίες, θέλει να φέρει η Throo, η ελληνική startup, χτίζοντας ένα ψηφιακό «πορτοφόλι» που αρχικά κοιτάζει στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Η εικόνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2021 ο κλάδος του fintech αναδείχθηκε μεταξύ των κορυφαίων στην χώρα μας στις επενδύεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές επενδύσεις για τη χρονιά που διανύουμε από τον χώρο του fintech, συγκαταλέγονται οι Belvo, Finloup, Plum, ενώ ιδιαίτερες προσδοκίες δημιούργησε η συμφωνία για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τη JP Morgan, με τις υπογραφές όμως να μην έχουν πέσει ακόμα.

Παρότι το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, έχει πλήξει σκληρά τον κλάδο του fintech, με τις αποτιμήσεις να μειώνονται και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση να γίνεται πιο δύσκολη, στις επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες βάσει ΑΕΠ, τουλάχιστον μία fintech κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων. Τον περασμένο Ιούνιο, το ευρωπαϊκό fintechοικοσύστημα αντιπροσώπευε συνολική αποτίμηση σχεδόν 430 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News