Νευρικότητα επικρατεί και σήμερα στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν την ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, προκειμένου να διαγνώσουν τις προθέσεις στο μέτωπο της αύξησης των επιτοκίων, μετά και τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο των τιμών καταναλωτή.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,28% στις 33.758 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,08% στις 3.954 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,34% στις 11.020 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Αναταράξεις φέρνουν οι ξένοι

Οι δύο ανακοινώσεις

Η αμερικανική αγορά «άκουσε» σήμερα δύο ανακοινώσεις που εντείνουν τη μεταβλητότητα. Από τη μία πλευρά, τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας θα μπορούσε να προσγειωθεί, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της. Από την άλλη πλευρά, κυκλοφόρησε μια επικαιροποιημένη ανάγνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του τρίτου τριμήνου και έδειξε ότι η οικονομία ήταν ισχυρότερη την τελευταία περίοδο από ό,τι αρχικά είχε γίνει εκτιμηθεί.

Ειδικότερα, η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP ανακοίνωσε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες προσέθεσαν μόλις 127.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, πολύ κάτω από την εκτίμηση για 190.000 νέες θέσεις. Επίσης, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9%, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση, υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση του 2,6%.

Ο Πάουελ θα εκφωνήσει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings σήμερα το απόγευμα, η οποία ενδέχεται να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις σκέψεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Η Fed αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα και αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να προβεί σε μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Οποιοδήποτε σήμα για μια στροφή σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει τις αγορές υψηλότερα.

Διαβάστε επίσης: Θόλωσαν τις ασιατικές αγορές τα μάκρο

«Πρόκειται για μια κατάσταση που δημιουργήθηκε τεχνικά από τη Fed, οπότε τελικά όταν κάνει στροφή, η αγορά θα πρέπει να κινηθεί αρκετά γρήγορα προς τα πάνω», σχολίασε ο Steve Grasso, διευθύνων σύμβουλος της Grasso Global, στο CNBC.

Η καμπύλη αποδόσεων

Την ίδια ώρα, ένα βασικό τμήμα της καμπύλης αποδόσεων που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές και τους αναλυτές της Wall Street αντιστράφηκε περαιτέρω, σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,752%. Παράλληλα, η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε ελαφρώς στο 4,481%.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων, που ονομάζεται καμπύλη αποδόσεων, αποτελεί σήμα ύφεσης όταν οι επενδυτές λαμβάνουν καλύτερη ανταπόδοση για τις θέσεις στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα από ό,τι στα μακροπρόθεσμα. Επί του παρόντος, η διαφορά μεταξύ των 10ετών και των 2ετών κρατικών ομολόγων υπερβαίνει τις 73 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street