Την πεποίθηση ότι το Bitcoin στηρίζεται τεχνητά και δεν πρέπει να νομιμοποιείται από τις ρυθμιστικές αρχές ή τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, εξέφρασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Ζητά ένα διεθνές σύστημα πληρωμών βασισμένο στο blockchain

Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα έχουν παρουσιαστεί ως εναλλακτική μορφή χρήματος και ως ασπίδα προστασίας από τις πληθωριστικές πολιτικές που ακολουθούνται από μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ, τα τελευταία χρόνια.

Σκάνδαλα και κατάρρευση

Όμως η πτώση 75% κατά το τελευταίο έτος, την στιγμή που κορυφώθηκε ο πληθωρισμός, και μια σειρά από σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX, έχουν δώσει στους επικριτές των crypto πυρομαχικά για να αντεπιτεθούν.

Διαβάστε επίσης: H BlockFi έκανε αίτηση προστασίας από πτώχευση

Η αξία του bitcoin ανέβηκε στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, προτού «κατρακυλήσει» σε περίπου 17.000 δολάρια στα μέσα Ιουνίου του 2022, όπου εξακολουθεί να κυμαίνεται έως τώρα.

Σε ανάρτηση στον ιστότοπό της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι η πρόσφατη σταθεροποίηση του bitcoin ήταν «μια τεχνητά προκληθείσα τελευταία ανάσα πριν από τον δρόμο προς την ασημαντότητα».

«Προσοχή στο bitcoin»

«Δεδομένου ότι το Bitcoin δεν φαίνεται να είναι κατάλληλο ούτε ως σύστημα πληρωμών ούτε ως μορφή επένδυσης, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάποιο από τα δύο από ρυθμιστική άποψη και συνεπώς δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθεί», ανέφεραν οι Bindseil και Schaaf εκ μέρους της ΕΚΤ.

Πρόσθεσαν ότι η εμπλοκή των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, των ασφαλιστών και των τραπεζών με την κρυπτογράφηση «υποδηλώνει στους μικροεπενδυτές ότι οι επενδύσεις στο Bitcoin είναι υγιείς».

«Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα πρέπει να είναι προσεκτικός όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ζημία από την προώθηση επενδύσεων σε bitcoin – παρά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που θα μπορούσαν να αποκομίσουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

O κανονισμός της ΕΚΤ θα πρέπει να συμπεριλάβει και το bitcoin

Τα λόγια της ΕΚΤ έχουν βαρύτητα επειδή είναι η κορυφαία εποπτική αρχή των τραπεζών της ευρωζώνης και έχει λόγο για το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κανονισμός της ΕΕ για την αγορά κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων (MiCA), ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης, θα πρέπει πιθανότατα να διευρυνθεί σε μια μελλοντική επανάληψη που η ίδια ονόμασε “MiCA 2”.

Τα λόγια της Λαγκάρντ ηχούν ως έμμεση αναφορά στο Bitcoin, το οποίο διαφεύγει του MiCA επειδή δεν έχει καμία νομική οντότητα στην ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι πλατφόρμες ανταλλαγής συμπεριλαμβάνονται στους κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα