Πάνω 80 τρισ. δολάρια κρυφό χρέος σε μορφή swap συναλλάγματος έχουν συνταξιοδοτικά ταμεία και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δεν είναι τράπεζες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Η BIS, η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, εξέφρασε τις ανησυχίες της γι αυτό που περιγράφει ως ένα «τυφλό σημείο» που θα μπορούσε να φέρει τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής σε κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «ομίχλη», με πολύ λίγες πληροφορίες για τη γεωγραφική κατανομή του κρυφού χρέους.

Διαβάστε επίσης: BIS: Οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν επιθετικά στις αυξήσεις των επιτοκίων

Η μαύρη τρύπα των ισολογισμών

Οι αγορές swap συναλλάγματος, όπου για παράδειγμα ένα ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ή μια ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία δανείζεται σε δολάρια και δανείζει σε ευρώ ή γιεν στο “spot leg” (τιμή αγοράς)  αποπληρώνει τα δολάρια και λαμβάνει ευρώ ή γεν σε «forward leg» (προθεσμιακή τιμή), έχουν ιστορικό προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας αντιμετώπισαν δυστοκίες, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, να παρέμβουν με dollar swap lines ( συμφωνίες ανάμεσα σε δύο κεντρικές τράπεζες να ανταλλάξουν τα νομίσματά τους).

Η εκτίμηση για το αστρονομικό «κρυφό» χρέος των 80 τρισ. δολαρίων και πλέον υπερβαίνει τα αποθέματα σε αμερικανικά ομόλογα, των ρέπος και των εμπορικών χρεογράφων μαζί, ανέφερε η BIS, ενώ οι  συναλλαγές ανήλθαν σε σχεδόν 5 τρισ. δολάρια ημερησίως τον Απρίλιο, τα δύο τρίτα του ημερήσιου παγκόσμιου τζίρου συναλλάγματος.

Το χρέος σε δολάρια που λείπει από τα swaps/forwards συναλλάγματος και από τα swaps νομισμάτων είναι τεράστιο, προσθέτοντας στα τρωτά σημεία που δημιουργούνται από τα χρέη σε δολάρια που εγγράφονται στον ισολογισμό μη αμερικανικών δανειοληπτών. Έχει φθάσει τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες εκτός ΗΠΑ, ποσό διπλάσιο από το χρέος που εγγράφεται στον ισολογισμό τους. Επιπλέον, έχει αυξηθεί «έξυπνα» – επιθετικός προσδιορισμός που αποδίδει η έκθεση της BIS-  από το 2016, παρά το συχνά σημαντικό ασφάλιστρο που ζητείται για τη χρηματοδότηση με swap σε δολάρια. Για τις τράπεζες με έδρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, το χρέος σε δολάρια από αυτά τα μέσα εκτιμάται σε 39 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλάσιο του χρέους τους σε δολάρια στον ισολογισμό και υπερδεκαπλάσιο του κεφαλαίου τους.

«Το χρέος σε δολάρια που λείπει από τα FX swaps/forwards και τα currency swaps είναι τεράστιο», τονίζεται στην έκθεση. Το εκτός ισολογισμού χρέος σε δολάρια δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στις κεντρικές τράπεζες, επειδή οι συνήθεις στατιστικές για το χρέος το αγνοούν. Η έλλειψη άμεσης πληροφόρησης δυσχεραίνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν την κλίμακα και τη γεωγραφία των αναγκών μετακύλισης του δολαρίου.

«Σε περιόδους κρίσης, οι πολιτικές για την αποκατάσταση της ομαλής βραχυπρόθεσμης ροής  δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (π.χ. οι γραμμές swap των κεντρικών τραπεζών) βρίσκονται σε ομίχλη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές