Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά την χθεσινή απόφαση των μελών του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους πριν από την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ανώτατο όριο τιμών της G7 που τέθηκε σε ισχύ για το ρωσικό αργό. Ταυτόχρονα, θετικά νέα για τη ζήτηση έρχονται από την Κίνα, καθώς περισσότερες πόλεις χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Ρωσικό πετρέλαιο: Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς με το πλαφόν

Ενώ οι τιμές αυξήθηκαν έως και 3% ενδοσυνεδριακά, τα futures του Brent  και του West Texas Intermediate (WTI) έχουν περιορίσει τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent σημείωναν άνοδο κατά 1,10 δολάρια ή 1,3% στα 86,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό WTI ενισχύθηκαν κατά 1,08 δολάρια ή 2,4% στα 81,12 δολάρια το βαρέλι.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμφώνησαν την Κυριακή να εμμείνουν στο σχέδιο του Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Νοέμβριο έως το 2023.

«Η απόφαση δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της αβεβαιότητας στην αγορά σχετικά με τον αντίκτυπο της απαγόρευσης εισαγωγής αργού πετρελαίου από την ΕΕ στη Ρωσία στις 5 Δεκεμβρίου και του ανώτατου ορίου τιμών της G7», δήλωσε στο Reuters η αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie, Ανν Λουιζ Χιτλ. «Επιπλέον, η ομάδα των παραγωγών αντιμετωπίζει καθοδικό κίνδυνο από το ενδεχόμενο εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την πολιτική μηδενικού Covid της Κίνας».

Η επιχειρηματική και η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα έχουν πληγεί φέτος εν μέσω αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία της Κίνας εξακολουθούν να είναι αδύναμα, ως εκ τούτου είναι δύσκολο να οδηγήσουν υψηλά τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο, σημειώνουν αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές