Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και νευρικότητα, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου και η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας υπερίσχυσε του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και των προοπτικών ενίσχυσης της ζήτησης από την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 1,20 δολάρια ή 1,45% στα 81,48 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 0,93 δολάρια ή 1,20% στα 76,01 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Συνεχίζει πτωτικά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού κατέγραψαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε διάστημα δύο εβδομάδων, αφού τα στοιχεία του αμερικανικού κλάδου υπηρεσιών έδειξαν ισχυρή αμερικανική οικονομία και οδήγησαν στις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πρόσφατα προβλεπόταν.

Ο δείκτης δολαρίου αν και υποχώρησε σήμερα, κατέγραψε χθες το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων και εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας το μαύρο χρυσό πιο ακριβό σε επενδυτές που κατέχουν άλλο νόμισμα.

Στην Κίνα, περισσότερες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19, προκαλώντας προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η αγορά εξετάζει τις επιπτώσεις στην παραγωγή από την επιβολή πλαδόν στο ρωσικό αργό που επέβαλαν η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία. Το ανώτατο όριο τιμών προστίθεται στην αναστάτωση που προκάλεσε το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω θαλάσσης και παρόμοιες δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας. Επιπλέον, η απειλή της απώλειας της ασφάλισης θα περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στην αγορά δεξαμενόπλοιων και θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 500.000 bpd από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, αναφέρουν οι αναλυτές της Rystad Energy.

Το εμπάργκο είναι πιθανό να περιορίσει την προσφορά στην αγορά, καθώς η ΕΕ πρέπει να προμηθεύεται αργό από αλλού, ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.

Η Ρωσία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μην πουλήσει πετρέλαιο σε όποιον υπογράψει το πλαφόν τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές