Σε μία έντονη προειδοποίηση προέβη η μητρική εταιρεία Meta του Facebook τη Δευτέρα, όταν απείλησε ότι θα αφαιρέσει τις ειδήσεις από την πλατφόρμα της εάν το αμερικανικό Κογκρέσο περάσει μια πρόταση που αποσκοπεί στο να διευκολύνει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να διαπραγματεύονται συλλογικά με εταιρείες όπως η Google και το Facebook .

Διαβάστε επίσης: Meta: Aυξημένες οι εορταστικές πωλήσεις

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε τις ειδήσεις»

Oι νομοθέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν την Πράξη για τον Ανταγωνισμό και τη Διατήρηση της Δημοσιογραφίας σε ένα ετήσιο νομοσχέδιο για την άμυνα που πρέπει να περάσει ως ένα μέσο για να «βοηθήσει» την τοπική βιομηχανία ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος της Meta, Andy Stone, σε ένα tweet , ανέφερε ότι η εταιρεία θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει ειδήσεις αν ο νόμος περάσει «αντί να προβεί σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, η οποία αδικαιολόγητα αγνοεί οποιαδήποτε αξία παρέχουμε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία μέσω της αυξημένης επισκεψιμότητας και των συνδρομών».

Διαβάστε επίσης: NTT DATA: Oι βασικοί πυλώνες της «οικονομίας του metaverse»

Ο Stone, πρόσθεσε ότι η πρόταση αποτυγχάνει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι οι εκδότες και οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί τοποθετούν περιεχόμενο στην πλατφόρμα επειδή ωφελεί τα κέρδη τους και όχι το αντίθετο.

Η News Media Alliance, συνδικάτο που εκπροσωπεί εκδότες εφημερίδων, προτρέπει το Κογκρέσο να προσθέσει την πράξη για τον ανταγωνισμό στο νομοσχέδιο για την άμυνα, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές εφημερίδες δεν έχουν την πολυτέλεια να υπομείνουν αρκετά ακόμη χρόνια την κατάχρηση της Big Tech.

« Κακώς εννοούμενη αντιμονοπωλιακή εξαίρεση»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η Public Knowledge και η Ένωση Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνιών, κάλεσαν τη Δευτέρα το Κογκρέσο να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις τοπικές ειδήσεις, αναφέροντας ότι θα δημιουργήσει μια κακώς εννοούμενη αντιμονοπωλιακή εξαίρεση για τους εκδότες και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Ένας παρόμοιος αυστραλιανός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021 μετά από συνομιλίες με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ,που οδήγησαν σε σύντομο «κλείσιμο» των ειδήσεων του Facebook στη χώρα, έχει λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο Κώδικας Διαπραγμάτευσης για τα Μέσα Ενημέρωσης, διάφορες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Meta και Alphabet, υπέγραψαν περισσότερες από 30 συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης, αποζημιώνοντάς τα για περιεχόμενο που δημιούργησε κλικ και έσοδα από διαφημίσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή