Μετά το Βατερλώ στον ΕΦΚΑ επανήλθε η εισήγηση

Η στήλη πρόσφατα σας είχε ενημερώσει για την προσπάθεια που έγινε στον ΕΦΚΑ να περάσουν από το διοικητικό συμβούλιο 24 προσλήψεις στελεχών. Οι 12 είναι διευθυντές στις περιφερειακές υπηρεσίες συντονισμού του Οργανισμού και οι άλλοι 12 αφορούν τις γενικές διευθύνσεις.

Η εισήγηση προ ολίγων ημερών στέφτηκε με απόλυτη… αποτυχία. Κοινώς, ναυάγησε η πρόταση για τους διευθυντές καθώς καταψήφισαν 7 και υπερψήφισαν 4. Πολλά ειπώθηκαν για τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Ότι πρόκειται για επιλογές με «γαλάζιο» χρώμα, ότι κάποιοι προσπαθούν να βολέψουν δικούς τους ανθρώπους κι ότι δεν εφαρμόζονται και τόσο καλά τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπονται για τέτοιες θέσεις ευθύνης.

Τι μαθαίνουμε τώρα και ανησυχούμε ιδιαιτέρως. Ότι συνεδριάζει αύριο ξανά το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα περάσει ή όχι η εισήγηση – Βατερλώ της προηγούμενης συνεδρίασης.

Η εισήγηση δεν αναφέρει βεβαίως ονόματα, τα κριτήρια για τις προσλήψεις και τη μοριοδότηση περιλαμβάνει. Οποιος, ωστόσο, ξέρει τι γίνεται μέσα στον ΕΦΚΑ γνωρίζει εξ’ αρχής τα ονόματα.

Οι «πιασμένες» θέσεις

Και κοίτα να δεις τι άλλο έμαθε η στήλη. Δεν τα υιοθετεί, βεβαίως, γιατί στην Ελλάδα δεν γίνονται ποτέ τέτοια πράγματα. Ενας σμπίρος μας είπε ότι δύο από τα μέλη του δ.σ. που καταψήφισαν την προηγούμενη φορά την εισήγηση είναι έτοιμοι να… αλλάξουν γνώμη.

Και οι 7 ψήφοι κατά να γίνουν 5 ενώ οι υπέρ από 4 να γίνουν 6 και να περάσει η εισήγηση, να πάνε στις θέσεις τους τα 24 στελέχη του ΕΦΚΑ.

Ο σμπίρος λέει ότι μετά το Βατερλώ της καταψήφισης, έγιναν πολλές υπόγειες διεργασίες, μεγάλη «συζήτηση» για το ποιοι θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη. Και ω του θαύματος. Σήμερα θα ξέρουμε αν έπιασαν τόπο. Αν και κατά βάθος ξέρουμε.

Ακούγεται ότι μια γενική διεύθυνση εισφορών θα αλλάξει χέρια καθώς και μια διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών.

Αν δείτε, επομένως τις επόμενες ημέρες αλλαγές στα συγκεκριμένα πόστα θα καταλάβετε. Κατά τα λοιπά, όλα όμορφα κι αγγελικά πλασμένα στο Ελλάντα.

Νέες ημερομηνίες για εκλογές

Όταν όλοι μιλούν για την ημερομηνία των εκλογών, πώς να ξεφύγεις από αυτό; Όταν στα τηλεοπτικά πάνελ, στους διαδρόμους της Βουλής και στα πολιτικά πηγαδάκια όλοι προσπαθούν να μαντέψουν τις Κυριακές της διπλής κάλπης, αναπόφευκτα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, από τις 15 Ιανουαρίου και μετά κάθε ημέρα θα είναι πιθανή για να προκηρύξει εκλογές ο πρωθυπουργός. Από την κυβέρνηση λένε ότι αποκλείονται οι πρόωρες κάλπες τον Ιανουάριο κι επιμένουν… την Ανοιξη. Δηλαδή τελευταία Κυριακή Μαρτίου ή στις 2 Απριλίου.

Εναλλακτική, αλλά μάλλον μακρινή, η τελευταία του Μαίου, όμως έξι μήνες ακόμη προεκλογικής περίοδο δεν την αντέχει η χώρα.

Ένα σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες είναι: «Να τελειώνουμε πριν από το Πάσχα». Δηλαδή κάλπες τέλη Φεβρουαρίου ή Μάρτιο και δεύτερες εκλογές πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για να δούμε, πόση ακόμη εκλογολογία θα αντέξουμε.

Διερευνητικές εντολές χωρίς… διερεύνηση

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στο One Channel.

Είπε μέσες άκρες, υπογραμμίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη κι ότι δεν ξέρει τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός, ότι θα μπορούσε να μικρύνει η περίοδος ανάμεσα στις δύο Κυριακές. Πώς; Θα μπορούσε π.χ. η κυβέρνηση να μην μπει σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που θα πάρει και να την επιστρέψει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι θα μπορούσε να μη γίνει συζήτηση με τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά αυτό να συμβεί μετά τη δεύτερη Κυριακή, κι εφόσον δεν υπάρξει ξανά αυτοδυναμία.

Ενδιαφέρον πράγματι αν η ΝΔ δεν κάνει χρήση του τριημέρου της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης και με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν σε δικό τους συνασπισμό. Τότε ο χρόνος ακυβερνησίας θα μειωνόταν και σε 20 ημέρες θα πηγαίναμε ξανά σε εκλογές.

Τι πιστεύουν για τα γκάλοπ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τι λένε στην κυβέρνηση για τα ποσοστά που θα πάρουν; Μετά από τη δημοσιοποίηση 8 γκάλοπ που πάνω κάτω οι διαφορές είναι ίδιες, από 6 έως 8 μονάδες, στο Μαξίμου λένε ότι με αναγωγές η ΝΔ στο δεύτερο γύρο θα πάρει 35%-37% κι ενδεχομένως και 38% αν η πόλωση είναι μεγάλη.

Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δικές τους μετρήσεις… στην κοινωνία; Ότι η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, δηλαδή και κάτω από 3 μονάδες, οπότε η ανατροπή είναι πιθανή στις δεύτερες εκλογές. Ετσι πιστεύουν στην Κουμουνδούρου, αλλά λένε και κάτι ακόμη. Ότι είναι εφικτή μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων με συμμετοχή και του ΚΚΕ, μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25. Γιατί, όπως είπε ο Δ. Βίτσας στο One Channel, σε ιστορικές στιγμές το ΚΚΕ επιδεικνύει υπευθυνότητα.

Αυτά ακούνε στον Περισσό και γελάνε τρανταχτά…

Η βραδιά του Σαμαρά

Εχουν υπάρξει κατά το παρελθόν συναντήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών (Σαμάρα – Καραμανλή) που δεν έγιναν ποτέ γνωστές; Η απάντηση είναι «ναι». Γι’ αυτό κι ανησυχεί το Μαξίμου το γεγονός ότι οι δυο τελευταίες διέρρευσαν στα Μέσα.

Λες και κάποιος θέλησε να τις διαρρεύσει για να δημιουργήσει θέμα. Πάντως, απόψε το βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι η ομιλία Σαμάρα στο «Παλλάς» δεν θα κρύβει εκπλήξεις για τον πρωθυπουργό. Θα κινείται θεσμικά, λένε οι γνωρίζοντες, και νεοδημοκρατικά, ήτοι πανστρατιά για ακόμη μια τετραετία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα ειπωθούν κάποιες κουβέντες με «γωνίες», για θέματα όπως οι υποκλοπές.

Στη σύναξη αυτή, πάντως, θα είναι όλοι και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα λέγεται στα πηγαδάκια.

Η μεγάλη σύγκρουση της Πέμπτης

Η Πέμπτη θα είναι… Μεγάλη για τα κόμματα. Η Βουλή θα θυμίζει άλλες εποχές, λένε όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στα κόμματα. Η σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα θα είναι αναπόφευκτη και οι υποκλοπές ασφαλώς θα είναι το βασικό μενού. Θα λείπει, όμως, ο βασικός πρωταγωνιστής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, και σίγουρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να τον βάλει υπό τις… φτερούγες τους, όπως κάνει από τότε που «έσκασε» το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μαθαίνουμε ότι τις τελευταίες ώρες όλοι ρωτούν τι θα πει ο Μητσοτάκης και ιδιαίτερα τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας. Και κάποιες πληροφορίες μας λένε ότι διαμηνύει πως έχει «κρυφούς άσους» στο μανίκι του.

Ότι θα ρίξει συνεχή πυρά, επικαλούμενος και τις αποκαλύψεις των Νέων και του Βήματος.

Θα προκαλέσει δε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ημερομηνία εκλογών για να γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών από το λαό.

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση που έλεγε και ο Μάο.

Σκύλα και Χάρυβδη για το ενοικιοστάσιο

Μεταξύ καταστηματαρχών που στενάζουν και ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται η κυβέρνηση. Και η πίεση είναι μεγάλη, δεν είναι παίξε γέλασε. Η ανακοίνωση για παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις και για το 2023, είναι αιτία πολέμου για τους ιδιοκτήτες, αλλά είναι ανακούφιση για τους καταστηματάρχες.

Χθες η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και τον Άδωνι Γεωργιάδη και διαμαρτύρεται γιατί δεν υπήρξε κάποια διαβούλευση. Και παρά το γεγονός ότι… κομψά λέει ότι είναι άδικο και μονομερές μέτρο, στην ουσία δείχνουν εκνευρισμό.

Και ζητούν επί της ουσίας «αντίβαρα». Λένε χαρακτηριστικά: «Το μέτρο αυτό, χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ των θυμάτων του, σε προσωπική βάση φέρνει σε απόγνωση σημαντικό αριθμό εκμισθωτών οι οποίοι από τα ποσά των μισθωμάτων που εισπράττουν υποχρεούνται να καλύψουν το βαρύτατο φόρο εισοδήματος, του οποίου δεν αλλάξατε στο παραμικρό την «δημευτική» κυριολεκτικά κλίμακα ενοικίων, που φθάνει έως και το 45% χωρίς αφορολόγητο, τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο αυξήσατε δραματικά για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 400.000 ευρώ, τις δανειακές υποχρεώσεις όσων αγωνίζονται να είναι συνεπείς σε αυτές, παρότι αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια το τελευταίο διάστημα και την πολυδάπανη επερχόμενη υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, επί ποινή εξαέρωσης της αξίας τους.  Αντίθετα για την πλευρά των ευνοημένων από τη ρύθμιση αυτή επαγγελματιών, έχει ληφθεί και λαμβάνεται σωρεία πλουσιοπάροχων μέτρων ενίσχυσής τους.

Η άποψη μας, που θεμελιώνεται στην εμπειρία μας τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, είναι ότι η αγορά αυτή αυτορυθμίζεται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα μέσα από τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων πλευρών, παρά από κάθε είδους κρατικές παρεμβάσεις, που, παρότι προσωρινές, αναπόφευκτα φέρουν μέσα τους το σπέρμα των μακροχρόνιων και καταστροφικών ενοικιοστασιακών πρακτικών του παρελθόντος, οι οποίες ερείπωσαν κυριολεκτικά το κτιριακό δυναμικό της χώρας μας…

Γι΄αυτό πιστεύουμε κε Πρόεδρε, κε Υπουργέ, ότι αντί για την παράταση του άδικου και επικίνδυνου αυτού μέτρου, η καλύτερη άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση που μπορεί και πρέπει να κάνετε υπέρ των ενοικιαστών, είναι επιτέλους η δραστική εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρομεσαίων ιδιοκτητών των μισθωμένων επαγγελματικών ακινήτων και όχι η συνεχής λήψη μονομερών μέτρων εις βάρος τους!»

Από επενδυτικό κενό στο… ρεκόρ

«Οταν η κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία το 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία της Ελλάδας ήταν το λεγόμενο επενδυτικό κενό, ότι η χώρα μας δεν έκανε πολλές επενδύσεις πολλά χρόνια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη που θέλαμε όλοι. Το πρόβλημα γινόταν πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εσωτερικές αποταμιεύσεις ήταν αρνητικές και άρα για να καλύψουμε το κενό έπρεπε να εισρεύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό» είπε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο συνέδριο για την οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Τα καλά νέα είναι ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις φέτος θα φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση» πρόσθεσε.

Πλαφόν τώρα

Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επιμένει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειωμένη και οι αποθήκες στην Ευρώπη παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά πλήρωσης», επεσήμανε μιλώντας προχθές στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο επόμενος χειμώνας (2023-2024) θα είναι πιο δύσκολος.

Όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση αυτή, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου και για μία ημέρα. Μάλλον άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν…

Το μεγάλο στοίχημα των ΜμΕ

Η Σοφία Κουνενάκη Ευφραίμογλου, μιλώντας στο 33o ετήσιο συνέδριο «Greek Economic Summit 2022» υπογράμμισε: «Η ψήφιση του νόμου για τις συγχωνεύσεις και τους εταιρικούς μετασχηματισμούς τον Μάιο 2022 αποτέλεσε μια καίρια παρέμβαση της πολιτείας στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας των ΜμΕ» και συνέχισε: «Το νέο θεσμικό πλαίσιο ενθαρρύνει τις συνεργασίες – μια πρακτική που δεν ευδοκιμεί όσο θα θέλαμε στο οικοσύστημα του ελληνικού επιχειρείν που ακόμα χαρακτηρίζεται από τη νοοτροπία “θέλω να είμαι το αφεντικό του εαυτού μου” –, παρέχοντας φορολογικά κίνητρα και εκπτώσεις δαπανών στις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να κάνουν το βήμα αυτό, ισχυροποιώντας την επιχειρηματική τους δύναμη και μειώνοντας τα κόστη».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories