Σε περισσότερα από 400 δισ. δολάρια υπολογίζεται η απώλεια της αξίας του τεχνολογικού κλάδου στην Ευρώπη φέτος, η οποία μειώθηκε στα 2,7 τρισ. δολάρια έναντι 3,1 δολαρίων στο τέλος του 2021, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «State of European Tech» της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico.

Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη χρονιά για την τεχνολογία, οι μετοχές της οποίας υπέστησαν έντονες πιέσεις κάτω από το βάρος των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Διαβάστε επίσης: Τι ψάχνουν οι ελληνικές τράπεζες στις εταιρείες τεχνολογίας;

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες οδήγησε τους επενδυτές σε επαναξιολόγηση των θέσεών τους σε εταιρείες τεχνολογίας με ζημία, των οποίων οι αξίες βασίζονται συνήθως στις προσδοκίες για μελλοντικές ταμειακές ροές.

Διαβάστε επίσης: Τεχνολογία: Ο κλάδος που έχασε 7,4 τρισ. δολάρια σε έναν χρόνο

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά – πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων, γεωπολιτικές εντάσεις σε όλη την ήπειρο», δήλωσε στο CNBC ο Tom Wehmeier, συνεργάτης της Atomico. «Είναι το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση».

Απώλειες 85%

Στην Ευρώπη, ορισμένες εταιρείες έχουν δει απότομες πτώσεις στις αγοραίες αξίες τους. Η Klarna, ο σουηδικός όμιλος buy now, pay later, μείωσε την αποτίμησή του κατά 85% από 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές του Spotify έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% τον προηγούμενο χρόνο.

Λιγότερες startups

Η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών startups αναμένεται να μειωθεί στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, δηλαδή χαμηλότερα κατά 18% από ό, τι το 2021, σύμφωνα με την ίδια έκθεση που βασίστηκε σε δεδομένα από 41 χώρες.

Ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει επενδυθεί ποτέ στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Atomico. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην τεχνολογία κατέρριψαν όλα τα ρεκόρ πέρυσι, καθώς η συμμετοχή των επενδυτών από τις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε νέα ύψη.

Το 2022 σημειώθηκε αντιστροφή αυτής της τάσης, με τους ξένους επενδυτές να υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό.

«Έχουμε περάσει από μια περίοδο του 2021 όπου το κεφάλαιο ήταν άφθονο, όταν ήταν φθηνό, σε μια περίοδο όπου είναι πιο δύσκολο να αντληθούν κεφάλαια και σε μια περίοδο όπου το κόστος του κεφαλαίου έχει αυξηθεί», παρατήρησε ο Wehmeier.

Η επιβράδυνση ξεκίνησε στο δεύτερο εξάμηνο

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο τεχνολογικός τομέας της Ευρώπης «πήρε φωτιά», με τα επίπεδα επενδύσεων να παραμένουν 4% υψηλότερα από ό, τι την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αναφέρεται στην έκθεση.

Όμως, οι επενδύσεις άρχισαν να επιβραδύνονται από τον Ιούλιο και ακόμα πιο έντονα μέσα στον Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Έκτοτε, τα μηνιαία επίπεδα επενδύσεων κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 3 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια, στα επίπεδα του 2018.

Ο ρυθμός δημιουργίας μονόκερων επιβραδύνθηκε επίσης, καθώς μειώθηκαν σε 31 το 2022 από 105 το 2021.

Επίσης, η Ευρώπη δεν έμεινε αλώβητη από το παγκόσμια κύμα απολύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας. Σύμφωνα με την έκθεση, εταιρείες με έδρα την Ευρώπη απέλυσαν περισσότερους από 14.000 υπαλλήλους φέτος, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7% των συνολικών απολύσεων παγκοσμίως.

«Υπάρχουν πολλά θετικά»

Ωστόσο, για ορισμένους επενδυτές, η εικόνα δεν είναι τόσο ζοφερή. Ο Per Roman, συνεργάτης της GP Bullhound, δήλωσε στο CNBC ότι είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές ορισμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας και της περιβαλλοντικής τεχνολογίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αναπροσαρμογή της αξίας των αγορών λογισμικού και διαδικτύου, ως μια υγιή και θετική εξέλιξη, καθώς, όπως εξήγησε, εδώ και αρκετό καιρό κινούνταν σε επίπεδα φούσκας.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Atomico, Sarah Guemouri, δήλωσε επίσης αισιόδοξη με βάση συγκεκριμένα δεδομένα: «το ένα είναι η ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνολογίας της Ουκρανίας. Παρά τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα για το 85% των ουκρανικών εταιρειών πληροφορικής, σύμφωνα με στοιχεία από το σύμπλεγμα πληροφορικής του Λβιβ. Από την έναρξη του πολέμου, το 77% των επιχειρήσεων ΤΠΕ στην Ουκρανία έχουν προσελκύσει νέους πελάτες». Σύμφωνα με την ίδια, εάν το δει κανείς σε έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, θα διαπιστώσει ότι ενώ η εικόνα της αγοράς ήταν ζοφερή φέτος, οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες από ό, τι ήταν το 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία