Γύρω στο 5% θα κρατήσει η Fed τα επιτόκια για αρκετό διάστημα και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωσή τους σύντομα, εκτιμά η συν-επικεφαλής του τμήματος λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs, Μαρίας Βασσάλου.

Η κ. Βασσάλου, ερωτηθείσα από το Bloomberg, τόνισε ότι «είμαστε σε σημείο που τα νέα στοιχεία δεν είναι καλά για την Fed».

Διαβάστε επίσης – Oι επιδιώξεις της Fed δεν είναι «στρωμένες με ροδοπέταλα»

Συγκεκριμένα σημείωσε πως «ο πληθωρισμός παραμένει ψηλότερος από το ποσοστό με το οποίο η Fed θα ένιωθε άνετα σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία φαίνεται ισχυρή. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές τιμολογούν λαμβάνοντας υπόψη ένα τελικό επιτόκιο και αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Οπότε εμείς προβλέπουμε ότι θα υπάρξει μια πολύ πιο σημαντική επιβράδυνση από αυτή που εκτιμούν οι αγορές».

Διαβάστε επίσης: Mικρό παράθυρο από Πάουελ για φρένο στην αύξηση των επιτοκίων

Επί του παρόντος οι αγορές τιμολογούν με βάση περίπου το 5%. Αν αυτό είναι υπερβολικά αισιόδοξο, τι θα ήταν πιο ρεαλιστικό;

Η ίδια θεωρεί ότι οι αγορές εστιάζουν περισσότερο στον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι αυξήσεις. Θα ήταν πιο ρεαλιστικό να εστιάσουν είναι στο τελικό ποσοστό. Αν αυτό θα είναι 5,5% ή 6% εξαρτάται από το πόσο καλές βάσεις έχουν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Η πρόβλεψη για την περικοπή των επιτοκίων

Η κ. Βασσάλου θεωρεί ότι η Fed δν  πρόκειται να περικόψει τα επιτόκια σύντομα. Αν έκανε κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι δεν διεξάγει αποτελεσματική νομισματική πολιτική.

«Τα επιτόκια, από την σκοπιά της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να σκαμπανεβάζουν μεταξύ τριμήνων. Αν τα ανεβάζουν και μετά τα περικόπτουν αυτό σημαίνει ότι έκαναν υπερβολική σύσφιγξη για να αντιμετωπίσουν κάποια χρηματοπιστωτική κρίση. Περιμένουμε λοιπόν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περίπου στο 5%, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, και θα πρέπει να μείνουν εκεί για αρκετό χρόνο» σημείωσε με νόημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή