Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς επηρεάστηκαν τόσο από τα αντικρουόμενα μηνύματα στο μέτωπο των μάκρο, όσο και από το επιφυλακτικό κλίμα της Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,72% στις 7.343 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,61% στις 14.521 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,14% στις 6.687 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Συνεχίζει πτωτικά

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Porsche σημείωσε κέρδη 5%, μετά την ανακοίνωση της Deutsche Boerse τη Δευτέρα ότι θα ενταχθεί στον γερμανικό δείκτη DAX στις 19 Δεκεμβρίου, λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά το ντεμπούτο της στην αγορά. Η Porsche AG θα αντικαταστήσει την εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, η οποία θα μετακινηθεί στον δείκτη MDAX.

Από την άλλη, οι μετοχές της Aeroports de Paris (ADP) σημείωσαν πτώση άνω του 12%, αφού η Royal Schiphol πούλησε το εναπομείναν μερίδιο 3,91% που κατείχε στην εταιρεία με discount.

Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Το αίσθημα της μείωσης του κινδύνου διατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, με τους πρόδρομους δείκτες που να ενισχύουν τα σενάρια περί αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές ακόμη φορές για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν

«Αναμένουμε ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά έχουν ήδη γίνει πολλά», ανέφερε την Τρίτη ο Λέιν, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Milano Finanza. «Θα ήμουν αρκετά σίγουρος αν έλεγα ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού».

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μειώθηκε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία της περιοχής οδεύει προς ύφεση το επόμενο έτος, ενώ οι λιανικές πωλήσεις κατέρρευσαν καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Επίσης, η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και το θολό οικονομικό περιβάλλον άρχισαν να επιβραδύνουν τα κατασκευαστικά έργα. Ο δείκτης S&P Global/CIPS U.K. Construction PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών στο 50,4 από 53,2 τον Οκτώβριο, κινούμενος λίγο πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μέτρηση 52,0.

Από την άλλη, οι βιομηχανικές παραγγελίες από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αυτό ήταν περισσότερο από το αναμενόμενο και αποτελεί βελτίωση από την αναθεωρημένη πτώση του 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Απομόνωσε» τις τράπεζες

Στη διελκυστίνδα των τραπεζικών πιέσεων βρέθηκε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως κατάφερε να κρατήσει τις στηρίξεις του, με τη βοήθεια του ενεργειακού, αλλά και του κατασκευαστικού κλάδου. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 904,09 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 67 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές