Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς επηρεάστηκαν από τα μακρο που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία ενδεχομένως θα επηρεάσουν την προσεχή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 7.489 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,57% στις 14.261 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,41% στις 6.660 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 2,3% η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο

Οι μετοχές του κλάδου της υγείας συνέχισαν να αντιστέκονται στην αρνητική τάση, ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι έκλεισαν στο κόκκινο ή με οριακά θετικά πρόσημα. Η GSK (+7,7%), η Indivior (+5,8%), η Sanofi (+5,7%) και η Haleon (+3,9%) έκλεισαν θετικά, μετά την απόρριψη από αμερικανικό δικαστή χιλιάδων αγωγών που υποστήριζαν ότι το φάρμακο για την καούρα Zantac προκαλεί καρκίνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές συνυπολογίζουν σταδιακά την απότομη αύξηση των επιτοκίων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Federal Reserve.

Η ευρωζώνη

Για την ευρωζώνη, τα σχόλια των αξιωματούχων υποδηλώνουν μια κορύφωση των επιτοκίων, αλλά η αναιμική ανάπτυξη και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στοιχειώνουν τους επενδυτές.

Το μέλος της επιτροπής πολιτικής της ΕΚΤ, Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε την Τρίτη ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και πάλι, αλλά τώρα βρίσκονται «πολύ κοντά» στο ουδέτερο επίπεδό τους.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ σημείωσε ετήσια άνοδο 2,3%, από 0,2% και 2,1% που ήταν οι πρώτες εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα μέσα Νοεμβρίου. Οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προσέφεραν τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη, ενώ γεωγραφικά, η ισχυρότερη επίδοση ήταν στην Ιρλανδία, η οποία κατέγραψε ανάπτυξη 2,3%.

Παράλληλα, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής στους ενεργοβόρους βιομηχανικούς τομείς. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει μείωση 0,6%.

Τέλος, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 2,3% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008, σύμφωνα με την Halifax. Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε στο 4,7%, από 8,2% τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο ήταν 285.579 λίρες.

Ανοδικό ξέφωτο βρήκε το ΧΑ

Στο μεταξύ, ένα σημαντικό βήμα για την απομάκρυνση από τις στηρίξεις έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μπορεί να κράτησε σε συγκεκριμένο εύρος την ανοδική κίνησή του, επιβεβαίωσε τις αντοχές του στη στήριξη των 900 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,69% στις 910,29 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 83 εκατ. ευρώ.

Μπορεί το ισοζύγιο των τίτλων να ήταν αρνητικό, αλλά ο γενικός δείκτης κατάφερε να βρει στηρίξεις και να κινηθεί υψηλότερα. Η διστακτικότητα όμως δεν έλειψε με τους πωλητές να επεμβαίνουν και να κρατούν καθηλωμένη την αγορά σε ένα επίπεδο που κανένα «στρατόπεδο» δεν δείχνει να επικρατεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές