Με μικρά, αλλά πολύτιμα, κέρδη έκλεισε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από τη ζώνη των 900 μονάδων, παρά τα βαρίδια που καλείται να διαχειριστεί. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 915,40 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 55 εκατ. ευρώ.

Το ιδανικό σενάριο

Με ένα «παιχνίδι διαδοχής» (rotation) μεταξύ των τίτλων που σηκώνουν το βάρος των επιπέδων καθημερινά, το ΧΑ έχει καταφέρει να εκδηλώσει μια αντίδραση που του έχει προσθέσει κάποιες πολύτιμες μονάδες πάνω από την κρίσιμη ζώνη και στήριξη των 900 μονάδων. Έτσι, παρά το πισωγύρισμα που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, έχει σαφώς καλύτερη επίδοση από τους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι παραμένουν όμηροι της αναμονής των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Παλεύει για την αντίδραση

Επίσης, από τη χθεσινή συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές έδειχναν σημάδια αντίδρασης, μετά από τρεις ημέρες πτώσης που τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση για αλλαγές στην πολιτική των επιτοκίων του κλάδου. Σήμερα, έδειξε να μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, και σε κάθε περίπτωση αρκετές μονάδες πάνω από την κρίσιμη ζώνη των 900 μονάδων.

Πάντως, αυτό που επισημαίνεται από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα χρειαστεί κάποιον καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις αγοραστικές κινήσεις. Βέβαια, αυτός ίσως καθυστερήσει, ή σε κάθε περίπτωση δώσει τη θέση του σε μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, ενόψει αφενός των προτάσεων των τραπεζών για τη στήριξη των νοικοκυριών και αφετέρου της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα.

Έτσι, το σενάριο μιας πλάγιας κίνησης μέχρι να δούμε νέα δεδομένα είναι αυτό που έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες, καθώς εκτός από τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια και την πολιτική των τραπεζών, το πιο σημαντικό ημερομηνιακό σημείο είναι η 16η Δεκεμβρίου που έχουμε και την μεγάλη λήξη των παραγώγων. Στο ιδανικό σενάριο είναι ο γενικός δείκτης να επαναπροσεγγίσει τις 930 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, Quest, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν οι Eurobank, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Motor Oil και Aegean. Σε αρνητικά εδάφη ολοκλήρωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola και Λάμδα, με την Εθνική να χάνει 1,34%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες