Διδάκτορας με μισθό 1.050 ευρώ…

Σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ κι όσοι εργάζονται – και δεν έχουν αποχωρήσει – αμείβονται με μισθούς της πλάκας…

Σε μία περίοδο κατά την οποία η ΡΑΕ έχει επωμιστεί μεγάλο όγκο ευθυνών και λόγω της ενεργειακής κρίσης, τα επιστημονικά στελέχη όχι μόνο δεν αρκούν αλλά πληρώνονται το πολύ με 1.050 ευρώ. Καλά ακούσατε! Και η αμοιβή αυτή δίνεται σε διδάκτορες…

Γιατί όμως η ΡΑΕ δεν έχει προσωπικό και όσοι απομένουν και δεν τους «τσιμπάει» η αγορά πληρώνονται με τόσο χαμηλούς μισθούς;

Πριν από δυόμισι χρόνια το ΑΣΕΠ είχε εγκρίνει την πρόσληψη 78 ατόμων (επιστημονικό προσωπικό). Η παρούσα ολομέλεια της Αρχής ζήτησε από την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει τη σχετική διαδικασία καθώς είναι χρονοβόρα και οι μισθοί που παρέχονται είναι δημοσίου… Πρότεινε, όπως συμβαίνει σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, να κάνει τις προσλήψεις με τη διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας που ακολουθεί το ΑΣΕΠ. Αν και δόθηκαν θετικές υποσχέσεις, εντούτοις, μέχρι τώρα το αίτημα του Ρυθμιστή παραμένει στα υπουργικά συρτάρια…

Το αποτέλεσμα είναι στα τρία και πλέον χρόνια από τις 43 θέσεις επιστημονικού προσωπικού, που είναι σήμερα καλυμμένες, να έχουν αποχωρήσει οι 15 και οι υπόλοιπες να στελεχώνονται με «μπλοκάκια»…

Μήπως εκεί στην κυβέρνηση, έστω και για καθαρά προεκλογικούς λόγους, να ασχοληθούν με το αίτημα της Αρχής;

Ο σκύλος του… Αλκιβιάδη και του  Μητσοτάκη!

Ο Δημήτρης Στεργίου σχολιάζει το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου και το συνδέει με τον Πλούταρχο κι έναν Αθηναίο πολιτικό με έναν σκύλο.

Γράφει συγκριμένα ο Δ. Στεργίου:

«Τί μού θύμισε, τ;i μού θύμισε το σημερινό σκίτσο του μεγάλου δημοσιογράφου, «σχολιογράφου»,  «οικονομολόγου» αγαπητού μου φίλου και επί δεκαετίες στον ίδιο χώρο, Κώστα Μητρόπουλου στο in.gr.

Ομολογώ ότι με εξέπληξε. Διότι παρόμοια εικόνα έχει παρουσιάσει ο Πλούταρχος στο έργο του «Αλκιβιάδης», χρησιμοποιώντας  τη γνωστή μόνιμη τακτική αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα. Παραθέτω το σκίτσο συνοδευόμενο με αυτά που αναφέρει ο Πλούταρχος  με τίτλο «Η ουρά του σκυλιού του Αλκιβιάδη» για αποπροσανατολισμό των πολιτικών του αντιπάλων.

Σε ένα ανέκδοτό του, ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Αλκιβιάδης στην προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τους Αθηναίους από άλλα επιλήψιμα φερσίματά του, χρησιμοποίησε όχι «θετικά», αλλά «αρνητικά» μέσα, κόβοντας δηλαδή την ουρά του μεγάλου, ωραίου και ακριβού σκύλου του. Και το επιτυγχάνει διότι, όπως αναφέρεται στο ανέκδοτο, όλοι οι Αθηναίοι ασχολούνταν με τον κολοβό σκύλο . Συγκεκριμένα, ο Πλούταρχος αναφέρει τα εξής ( Αλκιβιάδης, 9):

«Ο Αλκιβιάδης είχε ένα σκύλο θαυμαστό για το μέγεθος και την ομορφιά του, τον οποίο είχε αγοράσει για εβδομήντα μνες. Αυτού του σκύλου την ουρά, αν και ήταν πάρα πολύ όμορφη, ο Αλκιβιάδης την έκοψε. Όταν οι φίλοι του τον επέπληξαν λέγοντας ότι όλοι είναι πολύ οργισμένοι γι’ αυτό πού έκανε στο σκυλί και τον βρίζουν, ο Αλκιβιάδης γέλασε και είπε: Αυτό θέλω, θέλω οι Αθηναίοι να τα λεν αυτά, για να μην πουν τίποτε άλλο χειρότερο για μένα!».

‘Ηταν όλοι εκεί στη γαλάζια σύναξη

Αν ήταν αλλιώς θα λέγαμε ότι χθες στο κέντρο της Αθήνας είχαμε προεκλογική ομιλία. Και μάλιστα πετυχημένη. Πολύς κόσμος μέσα κι έξω από το θέατρο Παλλάς όπου ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για το Ιδρυμα που ίδρυσε.

Ολη η Νέα Δημοκρατία ήταν εκεί, το μισό υπουργικό συμβούλιο, τρεις πρωθυπουργοί (μαζί με τον κ. Σαμαρά τέσσερις), δηλαδή ο νυν, Κ. Μητσοτάκης και δύο πρώην, ο Κώστας Καραμανλής και ο Πάνος Πικραμμένος, και πλήθος κόσμου, φίλοι και υποστηρικτές επί χρόνια του Αντώνη Σαμαρά.

Ηταν εκεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Νίκος Δένδιας, ο Θάνος Πλεύρης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, η Νίκη Κεραμέως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κώστας Τασούλας, Μ. Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο πρέσβης, Τζον Τσούνης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος και πολλοί άλλοι.

Ισως όσοι περίμεναν ρήξεις στη ΝΔ και αντιπαλότητες μάλλον… απογοητεύτηκαν. Η κυβέρνηση και η προοπτική νέας θητείας είναι συγκολλητική ουσία, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το δουν. Και η ΝΔ έχει αποδείξει ότι ακόμη κι αν έχει «φατρίες» και στρατόπεδα, ξέρει να κάνει… ανακωχές αν μπροστά είναι η προοπτική της εξουσίας.

Τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού

Πολύ… γαλάζιο και πολύ πατριωτικό θα λέγαμε ήταν το κλίμα. Ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε τα μηνύματά του εκεί που έπρεπε λέγοντας ότι θα παραμείνει μάχιμος. Οπερ σημαίνει… ξανά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Σε κάθε πατριωτική ατάκα καταχειροκροτούν από τους παρευρισκόμενους σ’ αυτήν την χειμερινή σύναξη των γαλάζιων. Και γενικώς το μήνυμα που θέλησε να στείλει είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να… υποστείλει τη σημαία του πατριωτισμού.

Ειδικά όταν μίλησε για… Πρέσπες του Αιγαίου που δεν πρέπει να δεχθούμε, αρκετοί… κουνήθηκαν από τις θέσεις τους.

Κατά τα λοιπά, θα έλεγε κανείς ότι ήταν μια κομματική εκδήλωση από τα παλιά που είχε συναίσθημα, δράση αλλά όχι αντίδραση και την σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά και των φίλων του.

Tο πρώτο ξενοδοχείο της Goldman Sachs στην Ελλάδα

Στο Enterprise Greece έχει καταθέσει αίτηση για να πάρει τις εγκρίσεις των στρατηγικών επενδύσεων το πρώτο ξενοδοχείο της Goldman Sachs στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του στο 33 rd Annual Greek Economic Summit 2022 «Big Bets in Challenging Times» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μάλιστα προανήγγειλε ότι σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον ίδιο θα εγκαινιάσει το νέο τεράστιο data center της Digital Realty, βάζοντας παράλληλα τα θεμέλια για το επόμενο, το οποίο ήδη χτίζει η εταιρεία.

Ξενοδοχείο… υγείας

Και μιας και μιλάμε για ξενοδοχείο να σας πληροφορήσουμε ότι μια ομάδα Ελλήνων αναζητά ακίνητο στην περιοχή της Αττικής προκειμένου να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Αλλά όχι ένα ακόμη ξενοδοχείο. Αλλά θα σχετίζεται με ευεξία, υγεία και με ανθρώπους που θα φιλοξενούνται και θα έχουν υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν καλά.

Καλό project ακούγεται, αρκετά εκατομμύρια θα πέσουν, οπότε όσοι… πιστοί ιδιοκτήτες ακινήτων προσέλθετε.

 Γιατί χαίρεται ο εμπορικός κόσμος;

Σας τα λέγαμε για την κόντρα που θα προκύψει με αφορμή την παράταση του πλαφόν 3% στα ενοίκια καταστημάτων. Ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι στα… κάγκελα και ζητούν φοροελαφρύνσεις προκειμένου να αντισταθμίσουν τη… χασούρα οι έμποροι πετάνε από τη χαρά τους.

Και ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ έδειξε τη χαρά του με τη δήλωση που έκανε: «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για παράταση και στο έτος 2023 της αναπροσαρμογής των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων ακινήτων έως 3% κατά ανώτατο όριο είναι μία σημαντική, θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη. Δημιουργεί τις μίνιμουμ προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να ελπίζει ο εμπορικός κόσμος ότι θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που του επιφυλάσσει και το επόμενο έτος, μετά από ένα δύσκολο για τους περισσότερους εμπόρους 2022.

Η αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών εξαιτίας του πληθωρισμού όλα δείχνουν πως θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες να αποτελούν εστίες αβεβαιότητας και αιτίες έλλειψης ρευστότητας για τις εμπορικές επιχειρήσεις, που όμως δεν θα απειλούνται – επιπλέον – από τη δαμόκλειο σπάθη μίας μεγάλης αύξησης στα ενοίκια. Είναι μία ορθολογική εξαγγελία του πρωθυπουργού που ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα των εμπορικών επιχειρήσεων όλης της χώρας.»

Διαφωνίες, πάντως, έχουν και οι μεσίτες. σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνου: «Με αφορμή την παράταση του πλαφόν 3% στις εμπορικές μισθώσεις θα θέλαμε για ακόμα μια φορά να σημειώσουμε πως η αγορά ξέρει να αυτορυθμίζεται και δεν χρειάζονται οι κρατικές παρεμβάσεις που μάλιστα εξαιρούν το Δημόσιο προς όφελός του.

Ως οι άνθρωποι που βρισκόμαστε ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες που ενοικιάζουν καταστήματα είμαστε πεπεισμένοι πως οι δύο πλευρές μπορούν και μόνες τους να βρουν τη λύση.

Η κρατική παρέμβαση μόνο γκρίνια  προβλήματα και στρεβλώσεις μπορεί να φέρει, ενώ η παράταση του πλαφόν αποτελεί αδικία μιας και εξαιρεί ΑΕΕΑΠ (δηλαδή τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακινήτων) οι οποίες είναι ιδιωτικού δικαίου και  μπορούν να κάνουν μισθωτήρια συμβόλαια χωρίς όμως το περιβόητο πλαφόν.

Ως εκ τούτου αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως η παράταση του πλαφόν έφερε μόνο αντιδράσεις και χάος με μοναδικό κερδισμένο για άλλη μια φορά το Κράτος.»

‘Επεσαν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών

Ο πόλεμος κυβέρνησης – τραπεζιτών έσβησε πριν πάρει διαστάσεις και σ’ αυτό συνέβαλαν πολλοί οι οποίοι ευτυχώς βλέπουν το δάσος κι όχι το δέντρο. Οι υπερβολικές αντιδράσεις κάποιων στην κυβέρνηση, που έσπευσαν να κατηγορήσουν τους τραπεζίτες για αναλγησία, «μαζεύτηκαν» γρήγορα γιατί κανέναν δεν συμφέρει αυτή η κατάσταση.

Κι όπως έλεγε χθες άνθρωπος που κινείται στον τραπεζικό χώρο: «Καλύτερα να βρεθεί μια μέση λύση η οποία θα είναι συμφέρουσα για τους πολίτες και win win για κυβέρνηση και τράπεζες. Όπως π.χ. να μειωθούν κάποιες υπερβολικές χρεώσεις, να επιβραβευτούν οι συνεπείς δανειολήπτες, να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων».

Ηδη κάποιες τράπεζες έχουν αρχίσει να κάνουν το τελευταίο, κι έπεται συνέχεια.

Για να ξέρετε πάντως, ρόλο πυροσβέστη είχε και ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ ο πρωθυπουργός έλαβε σχετικά μηνύματα μιλώντας στο συνέδριο της Morgan Stanley με ξένους επενδυτές. Και οι τόνοι πέφτουν αφού βεβαίως εστάλη το… πολιτικό μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη προς την πλευρά των δανειοληπτών.

Και μια λεπτομέρεια. Ακούγεται ότι ο Χρ. Σταϊκούρας έσπευσε να βγάλει στα μανταλάκια τις τράπεζες για τις προμήθειες που παίρνουν επειδή έμαθε ότι θα έκανε κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους «έκλεψε» την ατζέντα δηλαδή.

 Δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ

‘Ολοι κάνουν δημοσκοπήσεις και το ξέρουμε αυτό. Σας πληροφορούμε, λοιπόν, ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει στα χέρια του μετρήσεις και είναι άκρως ενθαρρυντικές. Όπως μας λένε λοιπόν άνθρωποι που γνωρίζουν τα πασοκικά, υπάρχουν δύο δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί δηλαδή που κάποιος δεν θα το περίμενε.

Σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά νούμερα που έρχονται από την Κρήτη αλλά και ορισμένα νησιά και περιφέρειες, κάνουν το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι αισιόδοξο για το ποσοστό που θα πάρει συνολικά και που… δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories