Μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο προβλέπουν ότι οι μετοχές θα σημειώσουν χαμηλά διψήφια κέρδη το επόμενο έτος, κάτι που θα φέρει ανακούφιση μετά τη χειρότερη ζημιά – από το 2008- που υπέστησαν οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εν μέσω της πρόσφατης αισιοδοξίας ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη πιάσει «ταβάνι» – και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να αλλάζει τον τόνο της σε ό,τι αφορά τα επιτόκια – το 71% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg News αναμένει άνοδο των μετοχών, έναντι 19% που προβλέπει πτώση. Για όσους είδαν κέρδη, η μέση απόδοση ήταν κοντά στο 10%.

Διαβάστε επίσης: BofA: Προειδοποιήσεις για κατάρρευση της αγοράς εργασίας και selloff μετοχών το 2023

Η άτυπη αυτή έρευνα σε 134 διαχειριστές κεφαλαίων ενσωματώνει τις απόψεις μεγάλων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Goldman Sachs και Amundi.

Τα εμπόδια

Μάλιστα, παρέχει μια εικόνα για τα μεγάλα θέματα και τα εμπόδια που αναμένουν να αντιμετωπίσουν το 2023 μετά τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την «γερακίσια» πολιτική των κεντρικών τραπεζών που έπληξαν τις αποδόσεις των μετοχών φέτος.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να εκτροχιαστεί ξανά από έναν -πεισματικά υψηλό- πληθωρισμό ή μια βαθιά ύφεση. Αυτές είναι οι πιο σημαντικές ανησυχίες για το επόμενο έτος, τις οποίες αναφέρει το 48% και το 45% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα. Οι μετοχές θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν σε νέα χαμηλά στις αρχές του 2023, με πολλούς να βλέπουν τα κέρδη να εμφανίζονται προς το δεύτερο εξάμηνο.

Διαβάστε επίσης: Ο πληθωρισμός πέφτει – αλλά όχι αρκετά

«Αν και μπορεί να αντιμετωπίσουμε ύφεση και πτώση των κερδών, έχουμε ήδη προεξοφλήσει ένα μέρος της το 2022», δήλωσε η Pia Haak, επικεφαλής επενδύσεων στη Swedbank Robur, τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων της Σουηδίας.

Η χειρότερη χρονιά από το 2008

Ακόμη και μετά από ένα πρόσφατο ράλι, ο MSCI All-Country World Index βρίσκεται στο…μονοπάτι για τη χειρότερη χρονιά από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008. Επίσης, ο S&P 500 πιθανότατα θα κλείσει το 2022 με παρόμοια κακή απόδοση.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης έχουν κρατήσει ένα φράγμα στις τιμές των μετοχών, ακόμη και όταν η Κίνα αρχίζει να χαλαρώνει ορισμένους από τους σκληρούς περιορισμούς που έλαβε για τον περιορισμό της πανδημίας. Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η επιβράδυνση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε πολλές οικονομίες θα εξαφανίσει τελικά ένα μέρος από τα κέρδη.

Η έρευνα του Bloomberg διεξήχθη από δημοσιογράφους που επικοινώνησαν με διαχειριστές κεφαλαίων και στρατηγικούς αναλυτές μεγάλων εταιρειών επενδύσεων μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου. Πέρυσι, μια παρόμοια έρευνα προέβλεψε ότι η επιθετική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές στο 2022.

Η τεχνολογία επιστρέφει

Την ίδια στιγμή, ο Hideyuki Ishiguro, ανώτερο στέλεχος της Nomura, αναμένει ότι το 2023 θα συμβεί το «ακριβώς αντίθετο από φέτος». Μέρος αυτού οφείλεται σε αποτιμήσεις, οι οποίες έχουν υποχωρήσει για να αφήσουν τη διαπραγμάτευση του MSCI ACWI κοντά στη μακροπρόθεσμη μέση αναλογία τιμής προς κέρδη 12 μηνών.

Διαβάστε επίσης: Τζέιμι Ντίμον (JP Morgan): Πιθανή ύφεση το 2023 λόγω υψηλού πληθωρισμού

Όταν πρόκειται για συγκεκριμένους τομείς, οι ερωτηθέντες γενικά έδειχναν προτίμηση σε  εταιρείες που μπορούν να υπερασπιστούν τα κέρδη μέσω μιας οικονομικής ύφεσης. Μερίσματα και μετοχές ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και χαμηλής μεταβλητότητας ήταν μεταξύ των επιλογών τους, ενώ ορισμένες προτιμούσαν τράπεζες και αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αμερικανικές μετοχές – αφού χτυπήθηκαν φέτος λόγω της ανόδου των επιτοκίων – ενδέχεται να επανέλθουν σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι θα επέλεγαν αυτόν τον τομέα.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις

Με τις αποτιμήσεις να παραμένουν σχετικά χαμηλές παρά το πρόσφατο ράλι και οι αποδόσεις των ομολόγων που αναμένεται να μειωθούν το επόμενο έτος, οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Amazon και η Google αναμένεται να ωφεληθούν, όπως δήλωσαν διαχειριστές κεφαλαίων.

Ορισμένοι διαχειριστές είναι αισιόδοξοι για την Κίνα, ιδιαίτερα καθώς απομακρύνεται από την zero Covid πολιτική. Άλλωτσε, το ενδεχόμενο ύφεσης έθεσε τις αποτιμήσεις πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 20 ετών, καθιστώντας τις πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Στην έρευνα του Bloomberg, το κέρδος 10% που προβλέπεται για τις μετοχές το 2023 θα υπολείπεται των προηγούμενων ανακάμψεων της αγοράς, όπως το 2009 και το 2019.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν και οι ΗΠΑ

Για τους διαχειριστές κεφαλαίων, τα καλύτερα νέα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη θα μπορούσαν να είναι οι καταλύτες για άνοδο των αποδόσεων. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων είπε ότι θα ήταν οι κύριοι πιθανοί θετικοί παράγοντες. Ανέφεραν επίσης την πλήρη επαναλειτουργία της Κίνας και την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ως επιπλέον κίνητρα ανόδου.

Διαβάστε επίσης: Fed-Powell: Πιθανή μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Η έμφαση στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη ως στοιχεία για το καλύτερο ή για το χειρότερο σενάριο είναι σύμφωνη με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της Bank of America. Η έρευνα έδειξε ότι οι προβλέψεις για ύφεση ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, ενώ ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού», ήτοι χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού ήταν μέσα στα ενδεχόμενα.

Τέτοιες ανησυχίες φαίνονται δικαιολογημένες. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τις πιο αδύναμες επιδόσεις της εδώ και χρόνια, εξαιρουμένης της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των περιόδων του Covid. Άλλωστε και το ΔΝΤ ανέφερε κατά τον περασμένο μήνα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Οδεύοντας προς το τέλος της χρονιάς, η πορεία της αγοράς εξαρτάται από δύο βασικά ζητήματα, τα οποία θα λάβουν χώρα κατά την επόμενη εβδομάδα. Το ένα είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Τρίτη και η απόφαση της Fed την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street