Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς κυριάρχησε η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις συνεδριάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, όπου οι αποφάσεις θα κρίνουν και την πορεία της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,4%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,41% στις 7.445 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,45% στις 14.306 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,41% στις 6.650 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Νευρικότητα και μικτά πρόσημα

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές των δανικών εταιρειών βιοτεχνολογίας Novozymes και Chr. Hansen κατέγραψαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις σήμερα, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων τους για συγχώνευση. Οι μετοχές της Novozymes υποχωρούν κατά 15,3%, ενώ οι μετοχές της Chr. Hansen σημειώνουν άνοδο 19,3%.

Από το Λονδίνο οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, αλλά η μέτρηση ενισχύθηκε από μια επιπλέον εργάσιμη ημέρα του μήνα μετά την τραπεζική αργία του Σεπτεμβρίου για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ύφεση από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.

Παρά τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις, η BoE αναμένεται να ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Νορβηγίας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού αυτή την εβδομάδα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναδίπλωση εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

Χαμηλοί ήταν οι ρυθμοί που είχε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να αποτυπώνει την επιφυλακτικότητά της ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών αυτήν την εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,33% στις 912,94 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 38 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές