Στην σύλληψη εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλυνε 1,7 δισ. δολάρια μέσω κρυπτονομισμάτων, προχώρησε η κινεζική αστυνομία, το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης: Κένυα: Το έργο εξόρυξης Bitcoin βοηθά στην ενίσχυση της αγροτικής κοινότητας

Ξεκινώντας από τον Μάιο του 2021, η συμμορία φέρεται να χρησιμοποιούσε τα έσοδα από παράνομες πηγές, όπως συστήματα πυραμίδων, απάτες και τυχερά παιχνίδια, μετατρέποντάς τα στο κρυπτονόμισμα tether, ένα σταθερό νόμισμα που είναι συνδεδεμένο ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ. Συνολικά, συνελλήφθησαν 63 άτομα για την συμμετοχή τους στην οργάνωση.

Διαβάστε επίσης: FTX: Κορυφαίο δικηγόρο προσέλαβε o «μεσσίας» των Crypto για να πέσει στα… μαλακά

Πολλοί διαφορετικοί λογαριασμοί

Η οργάνωση φέρεται να χρησιμοποίησε διαφορετικούς λογαριασμούς συναλλαγών κρυπτονομισμάτων για να μετατρέψει τα χρήματα σε κινεζικά γουάν, ανέφερε το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της πόλης Tongliao της Εσωτερικής Μογγολίας στη βόρεια Κίνα.

Τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποίησαν την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η οποία είναι αποκλεισμένη στην Κίνα, για να στρατολογήσουν διάφορους ανθρώπους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα άνοιγαν λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων για να βοηθήσουν στο ξέπλυμα των χρημάτων. «Τα άτομα αυτά θα λάμβαναν προμήθεια ανάλογα με το πόσα χρήματα ξέπλεναν», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι κινεζικές αρχές.

Το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας ειδοποιήσε τις αρχές όταν παρατήρησε ότι ένας από τους υπόπτους είχε μηνιαίο όγκο συναλλαγών 10 εκατ. γιουάν στον τραπεζικό του λογαριασμό. Οι αρχές δήλωσαν ότι δύο από τους υπόπτους είχαν διαφύγει στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, αλλά πείστηκαν να επιστρέψουν στην Κίνα.

«Παράνομες συναλλαγές»

Η υπόθεση αναδεικνύει ότι ακόμη και μετά τις προσπάθειες του Πεκίνου να «βάλει στον πάγο» τα κρυπτονομίσματα, εξακολουθεί να να λαμβάνει χώρα στην Κίνα ένας μεγάλος όγκος συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων.

Οι Κινέζοι χρήστες στρέφονται συνήθως σε ανταλλακτήρια με έδρα το εξωτερικό για να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα, αλλά αυτό έγινε δυσκολότερο καθώς οι περιορισμοί από τις αρχές εντάθηκαν πέρυσι.

Πέρυσι, η κινεζική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 1.100 άτομα που ήταν ύποπτα για ξέπλυμα χρήματος μέσω συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News