Ισχυρή ανοδική αντίδραση έχει πυροδοτήσει στη Wall Street η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία ήταν καλύτερα του αναμενομένου, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση του επιτοκίου, κατά τη διήμερη συνεδρίαση που αρχίζει σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 1,56% στις 34.536 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2,51% στις 4.090 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 3,22% στις 11.502 μονάδες.

Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρή ανοδική αντίδραση μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενομένου, καθώς ο δείκτης αυξήθηκε κατά 7,1% τον Νοέμβριο, με τους αναλυτές να ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 7,3%. Βέβαια, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για τoυς στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αλλά είναι σημαντικό καθώς πλέον οι αξιωματούχοι της Fed, οι οποίοι θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο για να καθορίσουν τα επιτόκια. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Αντιφατικά μηνύματα στο «μίξερ» της Fed

Η σημερινή ανακοίνωση για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της την Τετάρτη. Οι traders τιμολογούν σε μεγάλο βαθμό μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, μια μικρή μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις αυξήσεις.

“Ήταν μια μεγάλη έκπληξη και οι αγορές αντιδρούν ανάλογα”, δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. “Σήμερα είναι μια μέρα όπου το ανοδικό σενάριο λειτουργεί, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων είναι χαμηλότερες λόγω της ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό. Οι μετοχές αγαπούν την ιστορία μιας λιγότερο περιοριστικής Fed και το δολάριο είναι πιο αδύναμο, γεγονός που επίσης βοηθά τις μετοχές”.

“Το αν θα επηρεάσει ή όχι την πολιτική της Fed αύριο είναι ένα ανοιχτό ερώτημα”, πρόσθεσε ο Sosnick. “Μια τέτοια αντίδραση ενδεχομένως να λέει ότι αυτός ο αριθμός θα επηρεάσει τη Fed. Αν όχι την απόφαση για το επιτόκιό της, που είναι πιθανώς 50 μονάδες βάσης, αλλά ίσως κάποια κίνηση στους επόμενους μήνες”.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση για τον ΔΤΚ σε επίπεδα κάτω του 3,5%. Οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων το 2022, οδηγούν τα κέρδη σήμερα. Η Apple, η Microsoft, η Amazon και η Alphabet σημειώνουν άλμα άνω του 3%, ενώ η Tesla κερδίζει 4%.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η JPMorgan βλέπει ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό θα προκαλέσουν μια ανοδική κίνηση της Wall Street. Η εκτίμηση απέδιδε πιθανότητα 15% σε έναν ΔΤΚ της τάξεως του 7,0% έως 7,2% και ανέφερε ότι ο S&P 500 θα κέρδιζε 4% έως 5% ως αντίδραση σε έναν τέτοιο αριθμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]