Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, ο Τζον Τζ. Ρέι έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να λύσει τον γόρδιο δεσμό των μπερδεμένων λογαριασμών της εταιρείας, και πληρώνεται αδρά για αυτά.

Μαζί με μια τριμελή ομάδα, που έχει γνωρίσει με την πάροδο των ετών, και που ειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων, δεν είναι σαν τυπικοί υπάλληλοι που εργάζονται απευθείας για την εταιρεία.

Αντίθετα, όπως οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι που εργάζονται για τη διαδικασία πτώχευσης, η νέα ηγετική ομάδα είναι επαγγελματίες «ανεξάρτητοι εργολάβοι». Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πληρώνονται αμέσως, προτού οι επενδυτές της FTX λάβουν αποζημίωση για τις απώλειές τους.

Διαβάστε επίσης – Στο σκαμνί οδηγείται ο έκπτωτος βασιλιάς των crypto, Sam Bankman-Fried

Σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία , ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της FTX θα εισπράττει 1.300 δολάρια την ώρα συν «λογικά έξοδα» για το έργο του, σε μια υπόθεση την οποία ο αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς χαρακτήρισε «μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην αμερικανική ιστορία».

Διαβάστε επίσης – Πώς η FTX άρπαζε τα χρήματα των πελατών της – Το κόλπο με το λογισμικό

Πάνω από 2,5 δισ. δολ. τον χρόνο

Με δεδομένο ότι ο Ρέι θα εργάζεται τυπικά επί 40 ώρες την εβδομάδα για πενήντα εβδομάδες σε ένα χρόνο, με δύο εβδομάδες διακοπές άνευ αποδοχών, θα βγάλει σε έναν χρόνο 2,6 εκατομμύρια δολάρια.

Σε μια άλλη υπόθεση πτώχευσης που εργάστηκε ο Ρέι, τιμολόγησε περίπου 156 ώρες σε μια περίοδο δύο μηνών, κερδίζοντας 120.582 δολάρια, επομένως τα κέρδη του για το FTX μπορεί να είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα.

Όπως αναφέρει το CNBC,  όταν ο Ρέι ανέλαβε την αντίστοιχη διαδικασία για τη Enron το 2005, εισέπραξε ένα πιο μικρό ποσό 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.

Εμπειρία στις πτωχεύσεις

Ο Ρέι έχει επίσης μια στενή ομάδα που έχει συνεργαστεί μαζί του σε τουλάχιστον τρεις χρεοκοπίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης της Enron στις αρχές της δεκαετίας του 2000, της Nortel το 2009 και της Overseas Shipbuilding Group το 2014.

Πρόκειται για την Kathryn Schultea,  την Mary Cilia, και τον Raj Perubhatla.

Η LKS χρεώνει 975 δολάρια την ώρα ανά άτομο, ή 5,85 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, για αυτούς τους άλλους τρεις επικεφαλής, οι οποίοι έχουν συμβόλαιο μέσω της RLKS Executive Solutions, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην πρόσληψη υπαλλήλων πτώχευσης.

Το σύνολο και για τους τέσσερις αξιωματούχους, λοιπόν, ανέρχεται σε 4,225 δολάρια την ώρα, ή 8,45 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Η FTX έχει ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι στιγμής, αλλά μπορεί να περάσουν μήνες ή χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ικανοποιηθούν οι πιστωτές. Η αναδιάρθρωση της Enron διήρκεσε για πάνω από μια δεκαετία. Οι διαδικασίες της Nortel συνεχίζονται ακόμη πάνω από 11 χρόνια αργότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News