Μία μυστική αλλαγή λογισμικού επέτρεψε στην FTX να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των πελατών της.

Στα μέσα του 2020, ο επικεφαλής μηχανικός, έκανε μια μυστική αλλαγή στο λογισμικό του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Βελτίωσε τον κώδικα για να εξαιρέσει την Alameda Research, ένα hedge fund που ανήκε στον ιδρυτή της Sam Bankman-Fried, από μια λειτουργία της πλατφόρμας συναλλαγών που θα πωλούσε αυτόματα τα περιουσιακά στοιχεία της Alameda αν έχανε πάρα πολλά χρήματα.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ-IRS: Συνεργασία για έλεγχο συναλλαγών σε crypto

Άλλαξε τον κώδικα

Σε ένα σημείωμα που εξηγούσε την αλλαγή, ο μηχανικός, Nishad Singh, τόνισε ότι η FTX δεν θα έπρεπε ποτέ να πουλήσει τις θέσεις της Alameda. «Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην ρευστοποιήσετε», έγραψε ο Singh στον κώδικα της πλατφόρμας.

Διαβάστε επίσης: Crypto: «Ξέπλυμα» 1,7 δισ. δολαρίων στην Κίνα

Η εξαίρεση επέτρεπε στην Alameda να συνεχίσει να δανείζεται κεφάλαια από την FTX, ανεξάρτητα από την αξία των εξασφαλίσεων των εν λόγω δανείων. Αυτή η μικροαλλαγή στον κώδικα τράβηξε την προσοχή της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς(SEC), η οποία κατηγόρησε την Τρίτη τον Bankman-Fried για απάτη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι «η μικροαλλαγή σήμαινε ότι η Alameda είχε ουσιαστικά απεριόριστη πιστωτική γραμμή». Επιπλέον, τα δισεκατομμύρια δολάρια που η FTX δάνεισε κρυφά στην Alameda τα επόμενα δύο χρόνια δεν προέρχονταν από τα δικά της αποθεματικά, αλλά ήταν καταθέσεις πελατών της FTX, ανέφερε η SEC.

Η ρυθμιστική αρχή, η οποία χαρακτήρισε το ανταλλακτήριο «χάρτινο πύργο», ισχυρίστηκε ότι ο Bankman-Fried απέκρυψε ότι η FTX «έστελνε» τα κεφάλαια των πελατών της στην Alameda προκειμένου να πραγματοποιήσει αδήλωτες επιχειρηματικές επενδύσεις, αγορές πολυτελών ακινήτων και πολιτικές δωρεές. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ και η Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης κατέθεσαν ξεχωριστές ποινικές και αστικές κατηγορίες, αντίστοιχα.

Τους ξεγέλασε όλους

Καθώς ο Bankman-Fried καθιέρωσε την FTX ως ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης στον κόσμο, η προστασία των καταναλωτών ήταν κεντρικό στοιχείο της προσπάθειάς του για τη ρύθμιση της κρυπτογράφησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Bankman-Fried τόνισε αυτή την προτεραιότητά του σε αμέτρητες δηλώσεις προς πελάτες, επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και νομοθέτες. Το λογισμικό αυτόματης εκκαθάρισης της FTX θα προστάτευε τους πάντες.

Σε κατάθεση στο Κογκρέσο στις 12 Μαΐου, χαρακτήρισε το λογισμικό της FTX «ασφαλές, δοκιμασμένο και συντηρητικό».

«Με την ταχεία εκκαθάριση των πιο επικίνδυνων, πιο υποεξασφαλισμένων θέσεων, η μηχανή κινδύνου αποτρέπει τη συσσώρευση πιστωτικού κινδύνου που διαφορετικά θα μπορούσε να διαδοθεί πέραν της πλατφόρμας», είχε αναφέρει ο Bankman-Fried.

Δεν ενημέρωσε τις ρυθμιστικές αρχές

Ο Bankman-Fried είχε δώσει εντολή στους υφισταμένους του να ενημερώσουν το λογισμικό στα μέσα του 2020 για να μπορέσει η Alameda να διατηρήσει αρνητικό υπόλοιπο στον λογαριασμό της,σύμφωνα με την καταγγελία της SEC.

Σε βελτιώσεις του λογισμικού που έγιναν τον Αύγουστο του 2020, η Alameda ορίστηκε ως “Primary Market Maker” ή “PMM”, σύμφωνα με μια έρευνα της βάσης κωδικών της από το Reuters.

Μόνο ο Singh, ο Bankman-Fried και μερικά άλλα κορυφαία στελέχη της FTX και της Alameda γνώριζαν για την εξαίρεση στον κώδικα. Ένα ψηφιακό ταμπλό που χρησιμοποιούσε το προσωπικό για να παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις των πελατών της FTX είχε προγραμματιστεί έτσι ώστε να μην λαμβάνει υπόψη ότι η Alameda είχε αποσύρει τα κεφάλαια των πελατών.

Η σύλληψη

Η αστυνομία στις Μπαχάμες, όπου είχε την έδρα της η FTX, συνέλαβε τον Bankman-Fried το βράδυ της Δευτέρας. Η εταιρεία του κατέρρευσε τον Νοέμβριο, αφού οι χρήστες έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και οι επενδυτές απέρριψαν τα αιτήματά του για περεταίρω χρηματοδότηση. Η FTX κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου και ο ίδιος παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος.

Η εξαίρεση αυτόματης εκκαθάρισης που ήταν γραμμένη στον κώδικα της FTX επέτρεπε στην Alameda να αυξάνει συνεχώς την πιστωτική της γραμμή μέχρι που «αυξήθηκε σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ουσιαστικά έγινε απεριόριστη», αναφέρεται στην καταγγελία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto