Χαμηλότερα από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός Νοεμβρίου στη Βρετανία, δείχνονταν σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών εν μέσω της ανησυχίας για ύφεση.

Έτσι, έκλεισε το 10,7% με τις υψηλές τιμές τροφίμων και της ενέργειας να ασκούν μεγάλη πίεση στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: BoE: Τα χειρότερα είναι μπροστά για βρετανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου θα διαμορφωνόταν στο 10,9%, μετά το απροσδόκητα υψηλό 11,1% του Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αντίο στα Christmas, έρχονται τα Strikemas!

Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είχε η κατηγορία «οικιακές υπηρεσίες και οικιακές υπηρεσίες (κυρίως από ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα) και τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην πτώση του δείκτη είχαν οι μεταφορές, ιδιαιτέρως τα καύσιμα κίνησης, ενώ αντίθετα, αυξήθηκαν οι τιμές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και παμπ κατά 10,2% έναντι 9,6% τον Οκτώβριο.

Σε απεργιακό κλοιό

Οι πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων έχουν ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων.

Το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί κατά 4,3% το 2022-23

Από το καλοκαίρι τα σωματεία βρίσκονται σε απεργιακό αναβρασμό και η χώρα είναι αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις την περίοδο των γιορτών, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις μισθών οι οποίες να καλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού.

Εργαζόμενοι σε τρένα, αεροδρόμια, ταχυδρομεία, αλλά και νοσοκομεία αποφάσισαν να σταματήσουν να δουλεύουν.

Η εικόνα που επικρατεί είναι τέτοια ώστε κάποιοι να μιλούν για νέο «χειμώνα της οργής», κάνοντας σύγκριση με το καυτό 1978-79, στο φόντο της εκλογής της Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία.

Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη και αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες στο 3,5%, με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό και μια οικονομία που βρίσκεται ήδη στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή