Στον χειρότερο απεργιακό κλοιό των τελευταίων 11 ετών βρέθηκε τον Οκτώβριο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κλιμακώθηκαν οι μισθολογικές διαφορές.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργίες για να απαιτήσουν υψηλότερες αμοιβές λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Την Τρίτη, περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους ξεκινούν τον τελευταίο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων, σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, προκαλώντας εκτεταμένες διαταραχές στο δίκτυο μεταφορών της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Μicrosoft: Aποκτά το 4% του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου -Υπογράφει 10ετή συνεργασία

Τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2011

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι 417.000 εργάσιμες ημέρες χάθηκαν λόγω απεργιών τον Οκτώβριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2011, όταν χάθηκαν λίγο κάτω από ένα εκατομμύριο ημέρες λόγω των απεργιών των εργαζομένων του δημόσιου τομέα σε μια διαμάχη για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης: Ερευνα – ΗΠΑ: Πόσα χρήματα χρειάζεται να έχεις για να νιώσεις πλούσιος

Μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, χάθηκαν περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ONS, το υψηλότερο σε πεντάμηνη περίοδο από τις αρχές του 1990.

Οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς έχουν απεργήσει τους τελευταίους μήνες, από σιδηροδρομικούς υπαλλήλους μέχρι εκπαιδευτικούς, από ταχυδρομικούς υπαλλήλους μέχρι δικηγόρους, καθώς ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 41 ετών, στο 11,1%, τον Οκτώβριο, συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η θέση της κυβέρνησης

Ενώ κάποιες μικρότερες διαφωνίες, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, έχουν επιλυθεί, η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να υποχωρήσει όσον αφορά τις αμοιβές του δημόσιου τομέα και επιδιώκει να αυστηροποιήσει τους νόμους για να καταστήσει παράνομες τις απεργίες.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις που ζητούνται είναι παράλογες και ότι μια αύξηση των μισθών σε τέτοιο βαθμό ώστε να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό θα επιδεινώσει την οικονομία της χώρας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια που ενέχει τον κίνδυνο να ενσωματώσει τις υψηλές τιμές στην οικονομία μας θα παρατείνει τον πόνο για όλους και θα καθυστερήσει κάθε προοπτική μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Σε απεργιακό κλοιό και τον Δεκέμβριο

Οι απεργίες θα πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μέρα τον Δεκέμβριο, με τους νοσηλευτές να πρόκειται να απεργήσουν την Πέμπτη για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικάτου τους.

Μετά από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας τη Δευτέρα, η επικεφαλής του συνδικάτου Royal College of Nursing, Pat Cullen, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει για τις αμοιβές.

Οι εκτιμήσεις των συνδικάτων προβλέπουν ότι περισσότερες από 1 εκατομμύριο εργάσιμες ημέρες θα χαθούν τον Δεκέμβριο, γεγονός που θα τον καταστήσει τον χειρότερο μήνα απεργιών από τον Ιούλιο του 1989.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενώ η πλειοψηφία του κοινού υποστηρίζει την απεργία των νοσηλευτών για τους μισθούς, μόνο μια μειοψηφία υποστηρίζει τις απεργίες των σιδηροδρομικών.

Το συνδικάτο RMT, το οποίο εκπροσωπεί τους 40.000 σιδηροδρομικούς υπαλλήλους που απεργούν, ανέφερε τη Δευτέρα ότι το 63,6% των μελών του που ψήφισαν, απέρριψε την τελευταία προσφορά αύξησης των μισθών κατά 5% και 4% για δύο χρόνια από το Network Rail, το οποίο κατέχει και συντηρεί την υποδομή των τρένων.

Ο κλαδικός οργανισμός UKHospitality προειδοποίησε ότι οι απεργίες των σιδηροδρομικών θα έχουν εξαιρετικά επιζήμιο αντίκτυπο κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές περιόδους του έτους, με εκτιμώμενο πλήγμα στα έσοδα ύψους 1,5 δισ. λιρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή