
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε να παραμείνει τουλάχιστον στα χθεσινά επίπεδα υψηλότερα δηλαδή των 920 μονάδων, εντέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών παραδόθηκε στις πιέσεις εκ των έξω. Αποτέλεσμα όχι μόνο να καταγράψει απώλειες αλλά και να απωλέσει τις 920 μονάδες.
Έως το μεσημέρι το ελληνικό χρηματιστήριο συντηρούταν ασθμαίνοντας ελάχιστα υψηλότερα του μηδενός, ωστόσο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, έκανε μεταβολή και πέρασε σε αρνητικό έδαφος.
Οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ δέχονται κλυδωνισμούς, καθώς δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης που αποφάσισαν σήμερα και χθες αντίστοιχα (όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας σήμερα), είναι η ρητορική των επικεφαλής τους. Τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο Τζερόμ Πάουελ φρόντισαν να είναι σαφείς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν αυξάνουν τα επιτόκια για αρκετό καιρό ακόμη. Η διατήρηση της στάσης από τις κεντρικές τράπεζες με αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων αναζωπύρωσε τους φόβους για τον ερχομό οικονομικής ύφεσης.
Άλλωστε στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σήμερα ανέφερε ότι αναμένει ήπια και βραχύβια μεν ύφεση δε στην Ευρωζώνη το τρέχον και το α΄ τρίμηνο του 2023.
Η σημερινή συνεδρίαση
Ο Γενικός Δείκτης με την υποχώρησή του της τάξεως του 0,71% έπεσε στις 917,1 μονάδες, έξι μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 925,85 μονάδες και το χαμηλό στις 915,25 μονάδες. Ο τζίρος άγγιξε τα 55 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 30,1 εκατ. μετοχές.
Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 0,73% και ο Mid Cap 0,84%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,18%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+0,82%), του ΟΠΑΠ (+0,60%) και της Motor Oil (+0,57%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-2,99%), της Viohalco (-2,92%), της Alpha Bank (-2,41%), Coca Cola HBC (-2,14%) και της Jumbo (-1,69%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η MIG και η Alpha Bank διακινώντας 17.205.328 και 3.832.473 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 8,19 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 7,28 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 39 μετοχές, 61 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης