Πτωτικά συνέχισαν και στην τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς κατά πώς φαίνεται ο θόρυβος από τις εξαγγελίες από Fed και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει καταλαγιάσει.

Ο Euro STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,20% και σημειώνοντας απώλειες στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις στην εβδομάδα που διανύουμε ο πανευρωπαϊκός δείκτης την ολοκληρώνει με βαρύ πλήγμα έχοντας χάσει 3,28%. Αυτή είναι η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο μετά το -0,94% της περασμένης εβδομάδας, ένα πτωτικό σερί που έρχεται μετά από επτά συναπτές εβδομάδες οι οποίες ήταν κερδοφόρες.

Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκές μετοχές: Η χειρότερη ημέρα από τον Ιούνιο

Εκ των κυριοτέρων χρηματιστηρίων, τη μεγαλύτερη σημερινή πτώση σημείωσε αυτό του Λονδίνου υποχωρώντας κατά 1,27% και ακολούθησε του Παρισιού (-1,08%), της Φρανκφούρτης (-0,67%) και του Μιλάνου το οποίο βγήκε από τη σημερινή συνεδρίαση χαμένο κατά μόλις 0,16%.

Στους επενδυτικούς κύκλους ήταν διάχυτος και σήμερα ο φόβος για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, ωστόσο ήταν σαφώς πιο μετριασμένος σε σχέση με χθες. Στον μετριασμό αυτό συνέβαλλαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, τα οποία έδειξαν ότι ανέβασε ταχύτητα μεν στις 48,8 μονάδες από 47,8 μονάδες, ωστόσο παρέμεινε υπό του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Η ΕΚΤ στη χθεσινή ανακοίνωσή της πέραν της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδων βάσης, προειδοποίησε για τον ερχομό ύφεσης στο τρέχον και στο επόμενο τρίμηνο. Αν και η ύφεση αναμένεται ήπια και βραχύβια σύμφωνα με την ΕΚΤ το ενδεχόμενο αυτό χθες πανικόβαλλε τους επενδυτές, τα απόνερα του οποίου ήταν εμφανή και σήμερα.

Όπως και να έχει, απομένουν πλέον δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο Δεκέμβριος και μαζί του το 2022. Με τα έως τώρα δεδομένα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα αποχαιρετήσουν τη χρονιά που φεύγει καταγράφοντας απώλειες, μια χρονιά η οποία αν μη τι άλλο ήταν πέρα για πέρα επεισοδιακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές