Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση υποχώρησαν οι αμερικανικοί δείκτες ενώ καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απώλειες την Παρασκευή στη Wall Street, καθώς εντείνονται περαιτέρω οι φόβοι ότι η εκστρατεία της Fed για τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο S&P 500 έχασε 45,10 μονάδες ή 1,16%, για να κλείσει στις 3.851,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 109,34 μονάδες ή 1,01%, για να κλείσει στις 10.701,19 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 291,42 μονάδες, ή 0,88%, στις 32.910,80 μονάδες.

Διαβάστε επίσης – FT: Στη «μέγγενη» των hedge funds οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων

Τα στοιχήματα της αγοράς χρήματος δείχνουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο επόμενο έτος και ένα τελικό επιτόκιο περίπου 4,8% μέχρι τα μέσα του έτους, πριν πέσει σε περίπου 4,4% μέχρι το τέλος του 2023.

Νέα άνοδος στα επιτόκια της Fed

Kαθοριστικό ρόλο στο σημερινό κλείσιμο έπαιξε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ σηματοδότησαν μια μεγαλύτερη αυστηροποίηση της πολιτικής της Fed και η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το όριο του 5% το 2023, ένα επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από το 2007.

Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκές μετοχές: Η χειρότερη ημέρα από τον Ιούνιο

Περαιτέρω σχόλια από άλλους αξιωματούχους της Fed τροφοδότησαν την ανησυχία. Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς δήλωσε την Παρασκευή ότι παραμένει πιθανό η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμένει το επόμενο έτος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν αναμένει ύφεση λόγω της επιθετικής πολιτικής σύσφιγξης που ακολουθεί η Fed.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Fed Σαν Φρανσίσκο, Mέρι Ντάλι, δήλωσε πως είναι «λογικό» να πιστεύουμε ότι όταν τα επιτόκια της Fed φτάσουν στο αποκορύφωμά τους, θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί μέχρι το 2024.

Στο οικονομικό μέτωπο, μια έκθεση έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμιση ετών, αν και η χαλάρωση της ζήτησης βοήθησε στη μείωση του πληθωρισμού.

Οι προοπτικές ενός «ράλι του Άγιου Βασίλη», δηλαδή μιας ανοδικής πορείας στο τέλος του έτους, έχουν μειωθεί, καθώς η πλειονότητα των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών έχει υιοθετήσει αυστηρές πολιτικές.

Μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε την Πέμπτη τον ρυθμό αύξησής τους, ανακοινώνοντας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης (τελευταίας για το 2022) αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως.

Σε νέα αύξηση επιτοκίων, την ένατη κατά σειρά, κατά 50 μονάδες βάσης αυτήν τη φορά, προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας, στην πιο επιθετική αλληλουχία αυξήσεων. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, προειδοποιώντας για περαιτέρω αυξήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]