Στον «παρατεταμένο» πληθωρισμό, την ύφεση, την  χαμήλη ανάπτυξη και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, στρέφονται οι ανησυχίες του Christian Nolting, Global CIO της Deutsche Bank, για την παγκόσμια οικονομία το 2023.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος φόρος: Συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας και Πολωνίας

Θα αντέξουν οι αγορές

Ωστόσο, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη το 2023 δεν θα μεταφραστεί αναγκαστικά σε ασθενέστερες χρηματοπιστωτικές αγορές. Στην πραγματικότητα, οι αγορές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές το επόμενο έτος από ό,τι το 2022.

Διαβάστε επίσης: Κ. Λαγκάρντ: Τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Η μεταβλητότητα των αγορών το 2022 επιδεινώθηκε από εξωτερικά γεγονότα και μεταβαλλόμενες προσδοκίες γύρω από το πιθανό μέγεθος και την ταχύτητα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εν όψει του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού. Η σύγχυση στις αγορές έχει οδηγήσει σε απότομες διακυμάνσεις των αποδόσεων των ομολόγων, αποσταθεροποιώντας επίσης τις αγορές μετοχών.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι επενδυτές είναι πιθανό να «αντιμετωπίσουν» ένα πιο ευοιώνο 2023. «Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αλλά θα παραμείνει αρκετά πάνω από τα επίπεδα-στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ελπίζουμε ότι μπορούν να αποφευχθούν σημαντικές παγκόσμιες γεωπολιτικές ανατροπές. Ως αποτέλεσμα, αν και υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, οι αυξήσεις των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων θα πρέπει να είναι σχετικά μέτριες από εδώ και πέρα. Τα χειρότερα θα πρέπει πλέον να έχουν περάσει», ανέφερε ο Nolting.

Οι πιο σταθερές αγορές ομολόγων θα πρέπει, με τη σειρά τους, να συμβάλουν στη μείωση της μεταβλητότητας των αγορών μετοχών. Το 2023 είναι πιθανό να είναι μια αποδεκτή χρονιά για τις μετοχές, αλλά όχι μια σπουδαία χρονιά. Οι θετικές αποδόσεις θα οδηγηθούν από κάποια μέτρια αύξηση των κερδών και των μερισμάτων.

Οι 3 παράγοντες

Σύμφωνα με τον CIO της Deutche Bank oι αγορές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ακόλουθους τρεις παράγοντες:

α) Αποκλιμάκωση αλλά συνέχιση του πληθωρισμού.

β) Γενικά μέτριες αλλά θετικές προσδοκίες απόδοσης.  Οι επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να θελήσουν να αναζητήσουν εναλλακτικές επενδύσεις στις ιδιωτικές αγορές.

γ) Παρά τις προσδοκίες για πιο σταθερές χρηματοπιστωτικές αγορές το 2023, ο κόσμος παραμένει εγγενώς επικίνδυνος. Η εκ των προτέρων σκέψη σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των χαρτοφυλακίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα