Την απότομη πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4% τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Μ. Βρετανίας.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο και η Black Friday δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα, επιβεβαιώνοντας το άγχος που νιώθουν πολλά νοικοκυριά καθώς η κρίση του κόστους ζωής μηδενίζει τις αποταμιεύσεις τους.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ρεκόρ 11ετίας στις απεργίες τον Οκτώβριο

Ύφεση προ των πυλών

Στο τελευταίο προειδοποιητικό σημάδι ότι η οικονομία της Βρετανίας μπορεί να έχει εισέλθει σε ύφεση, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση από τον Οκτώβριο. Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, είχε προβλέψει αύξηση 0,3%.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αντίο στα Christmas, έρχονται τα Strikemas!

Οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 0,9% τον Οκτώβριο, ανακάμπτοντας συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, όταν οι πωλήσεις είχαν πληγεί από μια έκτακτη δημόσια αργία για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Το γεγονός ότι ούτε καν το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Μαύρης Παρασκευής δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν αύξηση των πωλήσεων δημιούργησε μεγάλη απογοήτευση για τους λιανοπωλητές, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του προηγούμενου μήνα», δήλωσε η Lynda Petherick, επικεφαλής λιανικού εμπορίου στον όμιλο συμβούλων Accenture στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δήλωσε ότι μέρος της πτώσης θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις διαδικτυακές πωλήσεις της «Cyber Monday» στις 28 Νοεμβρίου, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στα στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων έπεσε κατά 1,5% κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία covid19.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο ήταν κατά 5,9% χαμηλότερες, ανέφερε η ONS.

Ασφυκτική η πίεση στους καταναλωτές

«Αναμένουμε ότι η πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών θα παραμείνει σοβαρή βραχυπρόθεσμα, με την αύξηση των μισθών να συνεχίζει να τρέχει πολύ κάτω από τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Martin Beck, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων GfK .

Οι τελευταίες μετρήσεις για την οικονομία της Βρετανίας ήρθαν μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για ένατη κατά σειρά συνεδρίαση, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες αυξήσεις.

Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως πλησιάζει στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει ότι έχει κορυφωθεί και η οικονομία φαίνεται να έχει εισέλθει σε ύφεση.

Η Olivia Cross, οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι η πτώση του πληθωρισμού από 11,1% τον Οκτώβριο σε 10,7% τον Νοέμβριο είναι απίθανο να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους καταναλωτές.

«Αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει στα σκαριά μια βιώσιμη ανάκαμψη του όγκου των λιανικών πωλήσεω», δήλωσε η Cross. «Αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 1,1% το 4ο τρίμηνο του 2022, γεγονός που θα διατηρήσει υποτονικούς τους όγκους πωλήσεων και τον Δεκέμβριο».

Ο Samuel Tombs, οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι οι λιανοπωλητές θα αντιμετωπίσουν επίσης πιθανότατα περαιτέρω πτώση της ζήτησης τον Δεκέμβριο λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων αυτόν τον μήνα.

Χαρακτηριστικό της δυσχερούς κατάστασης, μια έρευνα της ONS που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, έδειξε ότι ένας στους έξι ανθρώπους στη Βρετανία ανησυχεί ότι θα «ξεμείνει» από τρόφιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων