Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία που ρυθμίζει το χρηματοπιστωτικό τομέα ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα αναθεωρήσουν τους νόμους της ΕΕ που «πνίγουν την ανάπτυξη». Το Λονδίνο, που είδε να απειλείται η ανταγωνιστικότητά του Citi, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται ως Big Bang 2.0, το οποίο θα στηρίξει τον σημαντικό κλάδο για την βρετανική οικονομία -αποφέρει 76 δισ. λίρες φορολογικά έσοδα στα ταμεία του- σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Δεν είναι λίγες όμως οι φωνές που υπενθυμίζουν τι σημαίνει η χαλάρωση της νομοθεσίας σε αυτόν τομέα, παραπέμποντας στην παγκόσμια κρίση του 2008.
Today we’re launching the Edinburgh Reforms: a package of 30 measures to unleash the power of our financial services sector.
More investment = jobs, opportunity & prosperity.
Through boosting vital sectors like this, we grow our economy, meaning more funds for public services.
— HM Treasury (@hmtreasury) December 9, 2022
«Οι μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου»
Πρόκειται για μια δέσμη 30 μέτρων, η οποία ονομάστηκε «μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου», που περιλαμβάνει ανάμεσα τους τη χαλάρωση του κανόνα που απαιτεί από τις τράπεζες να διαχωρίζουν δραστηριότητες του λιανικού τομέα από τις δραστηριότητες του επενδυτικού. Το μέτρο αυτό – που εισήχθη για πρώτη φορά στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – δεν θα ισχύει για τις τράπεζες που επικεντρώνονται στη λιανική τραπεζική.
Διαβάστε επίσης: Λονδίνο: Δεν είναι πλέον το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης
Η δέσμη των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την αναθεώρηση των κανόνων για την τιτλοποίηση και τις ανοικτές πωλήσεις, την αναθεώρηση των ενημερωτικών δελτίων που εκδίδουν οι εταιρείες όταν εισάγονται στο χρηματιστήριο, καθώς και ένα σχέδιο για την κατάργηση και μεταρρύθμιση των κανόνων που θεσπίστηκαν, όταν η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ.
Προβλέπει τη διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες για το crypto της τράπεζας της Αγγλίας, που ο νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είχε υποστηρίξει ως υπουργός Οικονομικών.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την επανεξέταση των κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία,που προέβλεπε οι τραπεζίτες να είναι υπόλογοι για τις αποφάσεις τους, καθώς και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τους μικρότερες τράπεζες, μέτρο στο οποίο έχει επιμείνει να ισχύσει ο τραπεζικός κλάδος.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης ότι θα επανεξετάσει τους κανόνες σχετικά με τη λογοδοσία των ανώτατων οικονομικών στελεχών – μια άλλη ρύθμιση μετά το 2008. Το καθεστώς των ανώτερων διευθυντών, που θεσπίστηκε το 2016, σημαίνει ότι τα στελέχη μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις για κακή συμπεριφορά, εργασιακή κουλτούρα ή λήψη αποφάσεων.
Στη δέσμη μέτρων παραμένει και η κατάργηση του ανώτατου ορίου στο μπόνους των τραπεζιτών, μία από τις λίγες πολιτικές που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχος του Χαντ, Κουασί Κουάρτενγκ.
Ο Kay Swinburne, αντιπρόεδρος της πρακτικής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της KPMG UK, δήλωσε στο CNBC ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν «ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει η ρύθμιση πιο αποτελεσματική και όχι ένας αγώνας δρόμου προς τον πάτο».
«Αν και η πλειονότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν, αποτελούν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της μελλοντικής διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, επιδιώκοντας παράλληλα τη διατήρηση των προτύπων».
Οι ελευθερίες του Brexit
Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι θέλει να διασφαλίσει το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου ως «ένα από τα πιο ανοικτά, δυναμικά και ανταγωνιστικά κέντρα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον κόσμο». Συμπλήρωσε ότι «Οι μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες του Brexit για να δημιουργήσουν ένα ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο, που λειτουργεί προς το συμφέρον των Βρετανών και των επιχειρήσεών μας».
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Χαντ έγραψε ότι ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου απασχολεί 2,3 εκατομμύρια άτομα και παράγει φόρους ύψους 76 δισεκατομμυρίων λιρών για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών. Μια σημαντική ιστορία επιτυχίας.
The UK’s financial services sector employs 2.3m people and generates £76bn in tax to fund public services. A major success story.
The Edinburgh Reforms will repeal burdensome EU law, unlocking the investment necessary to back new industries, create jobs & drive economic growth. https://t.co/g9Ivu6HWa0
— Jeremy Hunt (@Jeremy_Hunt) December 9, 2022
«Και θα προχωρήσουμε παραπέρα – παρέχοντας μεταρρύθμιση των επαχθών νόμων της ΕΕ που πνίγουν την ανάπτυξη σε άλλους κλάδους, όπως η ψηφιακή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες», τόνισε ο υπουργός.
Ο διεθνής ανταγωνισμός
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έβλαψε τη χρηματοπιστωτική ανταγωνιστικότητα της χώρας, με το Reuters να αναφέρει ότι το Λονδίνο έχασε δισεκατομμύρια ευρώ από τις καθημερινές συναλλαγές μετοχών και παραγώγων στα χρηματιστήρια της ΕΕ μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. Ερευνητές του London School of Economics έχουν επισημάνει ότι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα είναι μεταξύ των τομέων που θα πληγούν περισσότερο από το Brexit.
Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Euronext,με έδρα το Άμστερνταμ, Stephane Boujnah που σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg είπε: «Το Λονδίνο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλους άρεσε. Σήμερα, το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου».
Το Citι έχει πιέσει την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες, καθώς το Άμστερνταμ ξεπέρασε το Λονδίνο και ο ανταγωνισμός με Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη γίνεται πιο σκληρός.
Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στη Βρετανία να γράψει τους δικούς της κανόνες, αλλά δεν έχει πολλά περιθώρια να αποκλίνει ριζικά από τους διεθνείς κανόνες, καθώς παγκόσμιοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν γραφεία στο Λονδίνο.
«Η προσέγγιση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού τοπίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναγνωρίζει και προστατεύει τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η επιτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως κόμβου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: ευελιξία, σταθερά υψηλά ρυθμιστικά πρότυπα και διαφάνεια”, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Οι φωνές διαμαρτυρίας
«Οι μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου», έχουν χαρακτηριστεί ως «Big Bang 2.0», δημιουργούν μια ανησυχία για μια μεγάλη απορρύθμιση. Ο πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Τραπεζών,John Vickers, προειδοποίησε σε επιστολή του προς τους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η «ειδική εύνοια του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών … θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για αυτόν, όπως όλοι είδαμε πριν από 15 χρόνια».
Η Tulip Siddiq, σκιώδης υπουργός του Εργατικού Κόμματος χαρακτήρισε τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις «αγώνα δρόμου προς τον πάτο».
«Η εισαγωγή περισσότερου κινδύνου και ενδεχομένως μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής αστάθειας επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις τους οπισθοφύλακες σου, είναι η πρακτική της κυβέρνησης των Τόρις , που εφαρμόζεται παντού», είπε, με αιχμή για τις συνεχιζόμενες εσωτερικές διαμάχες εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.
«Μεταρρυθμίσεις όπως το Ring Fencing και το Senior Managers Regime εισήχθησαν για καλό λόγο. Το Citi δεν έχει ανάγκη από αδύναμα βραβεία παρηγοριάς επειδή«πουλήθηκε» με τη συμφωνία των Συντηρητικών για το Brexit, ούτε περισσότερες κενές υποσχέσεις απορρύθμιση».
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ