Με απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ακολουθώντας την καθοδική πορεία του πετρελαίου και των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών. Οι αγορές του Κατάρ και του Μπαχρέιν ήταν κλειστές λόγω δημόσιας αργίας.

Η τιμή του πετρέλαιου – ο μαύρος χρυσός είναι βασικός καταλύτης για τις χρηματιστηριακές αγορές του Κόλπου – υποχώρησε περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, λόγω των φόβων για ύφεση, καθώς τα σήματα που στέλνουν οι κεντρικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δείχνουν ότι θα συνεχίσουν την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους.

Ο δείκτης TASI του χρηματιστηρίου της της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε πτώση 0,4%, το οποίο επλήγη από την πτώση 2,5% με την μετοχή της Riyad Bank να καταγράφει απώλειες  2,5% και του πετρελαϊκού γίγαντα Saudi Aramco κατά 0,6%.

Ο δείκτης blue-chip EGX30 του χρηματιστηρίου της Αιγύπτου υποχώρησε κατά 2%, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι κεντρικές τράπεζες δίνουν τον τόνο

Την Παρασκευή, ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI  έχασε 1,1% και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από ένα μήνα, καθώς ο «γερακίσιος» τόνος των κεντρικών τραπεζιτών αναζωπύρωσαν τους φόβους για ύφεση.

Η Fed είναι μία από τις κεντρικές τράπεζες που αύξησαν τα επιτόκια και έδωσαν σήμα ότι ο αγώνας για την τιθάσευση του πληθωρισμού εντείνεται.

Οι περισσότερες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν τα νομίσματά τους συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις πολιτικής της Fed, εκθέτοντας την περιοχή σε άμεσο αντίκτυπο από τη νομισματική σύσφιγξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές