Η κατάρρευση του FTX , ένα ανταλλακτήριο που διαχειριζόταν κρυπτονομίσματα αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά των crypto.

Οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να μετρήσουν την έκταση της ζημίας που έχει προκαλέσει — και πώς θα αναδιαμορφώσει τον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Ο Sam Bankman-Fried, το πρώην αφεντικό του FTX που παραιτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου, συνελήφθη στις Μπαχάμες την περασμένη εβδομάδα και κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για απάτη μέσω εμβάσματος, απάτη χρεογράφων και ξέπλυμα χρήματος.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για τους επενδυτές ή περισσότερο καταστροφικό για τους επενδυτές», δήλωσε η Louise Abbott, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Keystone Law που ειδικεύεται στην ανάκτηση κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων και στην απάτη.

Σύμφωνα με το CNBC είναι σαφές ότι το δράμα του FTX θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ριζικά την αγορά κρυπτονομισμάτων τα επόμενα χρόνια, και περιγράφει τρεις σημαντικούς τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε να αλλάξει ο crypto-κόσμος .

Πώς η FTX άρπαζε τα χρήματα των πελατών της – Το κόλπο με το λογισμικό

1. Κανονισμοί και ρυθμίσεις

Πρώτον, η καταστροφή φαίνεται βέβαιο ότι θα ανακινήσει τις ρυθμιστικές αρχές σε δράση.

Η αγορά των crypto ως κλάδος εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν την ίδια προστασία που θα είχαν τοποθετώντας τα κεφάλαιά τους σε μια αδειοδοτημένη τράπεζα ή broker.

Αυτό μπορεί να είναι έτοιμο να αλλάξει. Οι αρχές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν μέτρα για να καθαρίσουν την αγορά.

Όπως επισημαίνει το CNBC, οι Αγορές Κρυπτογραφικών Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΕ (MICA) είναι το πιο ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι σήμερα. Στόχος του είναι να μειώσει τους κινδύνους για τους καταναλωτές που αγοράζουν crypto, καθιστώντας τα ανταλλακτήρια υπεύθυνα αν χάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών.

Αλλά το MICA δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από 12 μήνες από τώρα. Η Abbott της Keystone Law είπε ότι είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές να ενεργούν γρήγορα.

«Ο κόσμος πρέπει να δει ότι γίνονται βήματα για τη ρύθμισή τους. Και νομίζω ότι εάν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε κάποια ρύθμιση, θα χτίσουμε εμπιστοσύνη», είπε. «Εάν δεν υπάρχει ρύθμιση, οι επενδυτές μένουν χωρίς την προστασία που χρειάζονται».

Καθυστερήσεις

Η κατάρρευση του FTX έχει καθυστερήσει την υιοθέτηση crypto-περιουσιακών στοιχείων κατά «ένα ή δύο χρόνια», σύμφωνα με τον Evgeny Gaevoy, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας μάρκετινγκ κρυπτονομισμάτων Wintermute.

«Ό,τι απέτυχε φέτος, αν κοιτάξετε τώρα τους Celsius, Three Arrows, FTX – όλοι αυτοί οι τύποι έπαιρναν το χειρότερο και των δύο κόσμων επειδή δεν ήταν τελείως αποκεντρωμένοι, ούτε ήταν σωστά συγκεντρωμένοι», πρόσθεσε.

Για τον Kevin de Patoul, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής crypto Wintermute, το μεγαλύτερο μάθημα από την πτώχευση της FTX είναι ότι «δεν μπορείς να έχεις πλήρη συγκέντρωση και έλλειψη εποπτείας».

«Εξελισσόμαστε σε έναν κόσμο με συγκεντρωτισμό και αποκέντρωση», υπογράμμισε. «Όταν έχουμε αυτόν τον συγκεντρωτισμό, πρέπει να έχουμε την κατάλληλη εποπτεία και μια σωστή ισορροπία δυνάμεων».

2. Ενοποίηση

Πολλές νέες εταιρείες και project εμφανίστηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν τον χειμώνα των κρυπτονομισμάτων του 2018 – μεταξύ αυτών και το FTX. Η προσδοκία τώρα είναι ότι θα υπάρξουν λιγότερες εταιρείες και νομίσματα τα επόμενα χρόνια.

Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση του FTX δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί στο σύνολό τους.

Ο δανειστής κρυπτογράφησης BlockFi, ο οποίος νωρίτερα ζήτησε οικονομική βοήθεια από την FTX, κήρυξε πτώχευση . Τώρα, η προσοχή στρέφεται σε άλλες εμπορικές και δανειοδοτικές εταιρείες, όπως η Gemini και η Genesis .

«Η πρόκληση για ολόκληρο τον χώρο όταν σκέφτεται τις επιπτώσεις, είναι ότι η FTX και η Alameda ήταν εξαιρετικά ενεργοί επενδυτές σε αυτόν τον χώρο», δήλωσε ο Peter Smith, Διευθύνων Σύμβουλος του Blockchain.com, σε μια ομιλία του CNBC σε συνέδριο κρυπτογράφησης στο Λονδίνο.

Η Near Foundation, η οποία βρίσκεται πίσω από ένα δίκτυο blockchain που ονομάζεται Near, ήταν μεταξύ των εταιρειών που έλαβαν επενδύσεις από την FTX. Η Marieke Flament, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Near, είπε ότι η εταιρεία είχε περιορισμένη έκθεση στο FTX – αν και η κατάρρευση ήταν ακόμα «έκπληξη και σοκ».

Μετά την FTX έχουν αυξηθεί οι φόβοι για την οικονομική υγεία κι άλλων μεγάλων ανταλλακτηρίων. Από τις αρχές του 2020, περίπου 900.000 bitcoin έχουν εισρεύσει από ανταλλακτήρια, σύμφωνα με στοιχεία της CryptoQuant.

Η Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, αντιμετωπίζει ερωτηματικά σχετικά με τα αποθεματικά που διατηρεί για τη διακοπή κεφαλαίων πελατών. Η εταιρεία είδε εκροές δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Το CNBC επισημαίνει ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχει λόγος να υποπτευόμαστε ότι η Binance αντιμετωπίζει οποιονδήποτε κίνδυνο χρεοκοπίας. Αλλά ανταλλακτήρια όπως το Binance και το Coinbase αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό σκηνικό στην αγορά εν μέσω πτώσης του όγκου συναλλαγών και των υπολοίπων λογαριασμών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο — αν και η επιβίωσή τους θα καθοριστεί από το πόσο σοβαρά παίρνουν τη διαχείριση κινδύνου, τη διακυβέρνηση και τη ρύθμιση.

«Θα υπάρξουν ανταλλαγές που θα κάνουν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο και θα επιβιώσουν», είπε ο Άμποτ.

3. Καινοτομία

Παρά την ύφεση της αγοράς και το κόστος που έχει στους επενδυτές, η βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να προχωρήσει.

Οι υποστηρικτές του « Web3 », ενός υποθετικού Διαδικτύου που βασίζεται σε blockchain, αναμένουν ότι ο χειμώνας κρυπτονομισμάτων του 2022 θα ανοίξει το δρόμο για πιο καινοτόμες χρήσεις του blockchain, αντί για τις κερδοσκοπικές χρήσεις με τις οποίες συνδέεται η κρυπτογράφηση σήμερα.

Κρυπτονομίσματα: Ο άνθρωπος πίσω από το iPod λανσάρει νέο crypto-πορτοφόλι

«Αυτό που βλέπουμε πολύ είναι οι εταιρείες που διαθέτουν βραχίονες ψηφιακής καινοτομίας ή βραχίονες καινοτομίας metaverse», δήλωσε ο Flament. «Καταλαβαίνουν ότι η τεχνολογία είναι εδώ. Δεν πρόκειται να φύγει».

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα NFT, ή τα μη ανταλλάξιμα διακριτικά. Πρόκειται για ψηφιακά στοιχεία που παρακολουθούν την ιδιοκτησία μοναδικών εικονικών στοιχείων στο blockchain.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News