Με συνταγή IRS, της περιβόητης αμερικανικής Εφορίας, θα επιχειρήσει η ΑΑΔΕ να ελέγξει τις «γκρίζες» συναλλαγές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και να στήσει μπλόκο στη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Την ίδια ώρα στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σχέδια με παρεμβάσεις στη φορολογία των κερδών από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σχέδια προβλέπει τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από τη συναλλαγή ως επένδυση χαρτοφυλακίου, με φόρο 15% όπως στις μετοχές.

Οι βάσεις της συνεργασίας ΑΑΔΕ με IRS μπήκαν χθες στην Ουάσιγκτον, στη συνάντηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με τον Acting Commissioner του IRS, Douglas O’ Donnell.

Η ΑΑΔΕ επιδιώκει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της αμερικανικής φορολογικής διοίκησης σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης τωνkrypt κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets, οι δραστηριότητες στο dark web ενώ το IRS θα βοηθήσει στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην καθιέρωση κανονιστικού πλαισίου.

Διαβάστε επίσης – ΑΑΔΕ-IRS: Συνεργασία για έλεγχο συναλλαγών σε crypto

Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα πλήρες και οχυρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες στην αγορά.

Το κενό στο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κερδών από τα κρυπτονομίσματα εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές ενώ από την άλλη ελάχιστοι δηλώνουν τα κέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης ενώ όσοι το κάνουν είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία επειδή θέλουν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Ωστόσο, οι λογιστές συστήνουν σε όσους έχουν κρυπτονομίσματα να τα δηλώσουν στο έντυπο Ε1 στους κωδικούς 742 και 781 που αφορούν την αξίας της αγοράς και την αξία πώλησης του επενδυτικού προϊόντος και εν συνεχεία την υπεραξία στον κωδικό 856 καταβάλλοντας φόρο 15%.

Κομβικό σημείο στην φορολόγηση είναι η δήλωση της πραγματικής αξίας κτήσης ή πώλησης και όχι η πλασματική και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί συνεργασία με τις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό την άντληση των στοιχείων με τις πραγματικές συναλλαγές.

Ο κανονισμός MiCA

Παράλληλα η ΕΕ προωθεί μια πιο αυστηρή νομοθεσία που θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα καθώς θεωρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής.

Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν Ευρωπαίους χρήστες να κοινοποιούν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών.

Πρόκειται για τον κανονισμό MiCA ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2026 και θα απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες στην ΕΕ να εγγράφει και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain