Ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ (ποσοστό 82%) συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως προκύπτει από το ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε μεταξύ 23 και 30 Νοεμβρίου.

Στην έρευνα αποτυπώνεται επίσης η επιβάρυνση που έχουν δεχθεί τα εισοδήματα των πολιτών από τις ανατιμήσεις στην ενέργειας, καθώς οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε ποσοστό 85% ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε αντίκτυπο στην αγοραστική τους δύναμη.

Ενεργειακή κρίση: Ο «λογαριασμός» του 1 τρισ. δολ. που πλήττει την Ευρώπη

Ωστόσο, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο, το 18% ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο και το 22% ότι δεν θα αλλάξει κάτι.

Ακόμη, το 83% των ερωτηθέντων (83%) πιστεύει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά πιο επείγουσα την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 87% πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας όπως οι αγωγοί και τα καλώδια Διαδικτύου, ενώ το 83% συμφωνεί ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν πρέπει να εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου.

Το 56% συμφωνεί ότι οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών οφείλονται κυρίως στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και το 38% διαφωνεί.

Οι ίδιοι οι ερωτηθέντες έχουν ήδη λάβει μέτρα ή θα ήταν έτοιμοι να το πράξουν προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τους λογαριασμούς, ιδίως σβήνοντας τα φώτα όταν φεύγουν από ένα δωμάτιο για λίγο (77%), αποσυνδέοντας ηλεκτρονικές συσκευές από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιείται (62%) και μειώνοντας τη θερμοκρασία του χώρου (58%).

Υποστήριξη στην Ουκρανία

Τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζουν να τυγχάνουν ισχυρής υποστήριξης από τους πολίτες.

Οι ευρωπαίοι πολίτες εγκρίνουν μαζικά την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης (88%), και το 82% εγκρίνει την αποδοχή προσφύγων.

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες εγκρίνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, εταιρειών και ιδιωτών (71%) καθώς και οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία (70%).

Η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει επίσης την απαγόρευση των κρατικών ρωσικών μέσων ενημέρωσης (63%) και τη χρηματοδότηση της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (59%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια