Ανοδικά αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναφορικά με το γ΄ τρίμηνο του 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και τις δύο φορές που αναθεωρήθηκε ήταν επί τα βελτίω.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 3,2% το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όταν το β΄ τρίμηνο είχε καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,6%. Στην πρώτη ανάγνωση του ΑΕΠ το ποσοστό ανάπτυξης ήταν 2,6%, στη δεύτερη 2,9% ενώ στη τελική και τρίτη ανάγνωση στο 3,2%, υψηλότερα από το 2,9% των εκτιμήσεων.

Αναφορικά με το δ΄ τρίμηνο και παρά τους έντονους φόβους για τον ερχομό ύφεσης και για κατάρρευση της αγοράς κατοικιών, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας της τάξεως του 2,7%. Μια ανάπτυξη για την οποία αναμένεται ευρέως οι καταναλωτές να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά, καθώς στο δ΄ τρίμηνο υπάρχουν οι εορτές των Χριστουγέννων, του Halloween, όπως επίσης και οι προσφορές των Black Friday και Cyber Monday.

Goldman Sachs: Υψηλός πληθωρισμός, αυξημένα επιτόκια και στο βάθος… ύφεση

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο την περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, φθάνοντας στις 216.000, χαμηλότερα των 222.000 αιτήσεων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι νέες αιτήσεις μπορεί να κινούνται ανοδικά τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο παραμένουν χαμηλότερα των 270.000 αιτήσεων, ένα επίπεδο το οποίο οι εμπειρογνώμονες έχουν θέσει ως όριο όπου η αγορά εργασίας αρχίζει να έχει προβλήματα.

Για την εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε τον προβληματισμό του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δηλώνοντας ότι σε αυτήν υπάρχουν ελλείψεις δομικής μορφής. Άλλωστε, όπως επανειλημμένως έχουν τονίζει οι αξιωματούχοι της Fed η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι εκ των παραγόντων που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους προκειμένου να χαράξουν τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν