Το τεράστιο στοίχημα της Meta στο Metaverse μπορεί να έχει φέρει την εταιρεία σε δεινή θέση, αλλά μια νέα έκθεση της Deloitte αναφέρει ότι οι εικονικές πραγματικότητες θα μπορούσαν να έχουν «μετασχηματιστικά αποτελέσματα» στις ασιατικές οικονομίες.

Διαβάστε επίσης – Εκεί που ο Ζάκερμπεργκ χάνει, κάποιοι βγάζουν πραγματικά χρήματα

Η συμβολή του metaverse στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ασία θα μπορούσε να είναι μεταξύ 800 δισεκατομμυρίων και 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2035, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων.

Αυτό θα αποτελούσε περίπου το 1,3% έως 2,4% του συνολικού ΑΕΠ, πρόσθεσε, υποθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθούν «βιώσιμες επενδύσεις τεχνολογίας τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια».

Διαβάστε επίσης – Επενδύοντας δισεκατομμύρια σε εικονικά… οικόπεδα

Όπως αναφέρει το CNBC, που δημοσιεύει την έρευνα της Deloitte, το metaverse μπορεί να οριστεί χαλαρά ως ένας εικονικός κόσμος όπου οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και παίζουν. Με το κρυπτονόμισμα, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν και να αναπτύξουν εικονική γη ή να ντύσουν τα δικά τους avatars.

Η νέα έκθεση της Deloitte , με τίτλο «The Metaverse in Asia: Strategies for Accelerating Economic Impact», εξέτασε την πιθανή επιρροή του metaverse 12 ασιατικές οικονομίες.

«Δημογραφική βαρύτητα»

Η Duleesha Kulasooriya, επικεφαλής του Deloitte Center for the Edge στη Νοτιοανατολική Ασία, απέδωσε το μέγεθος των προβλεπόμενων επιπτώσεων στη «δημογραφική βαρύτητα» της περιοχής.

«Αν κοιτάξετε τους νέους… είναι αυτοί που αλληλεπιδρούν και εμπλέκονται στο μετασύμπαν κυρίως σήμερα, και το 60% των νέων παγκοσμίως ζει στην Ασία», είπε.

Επιπλέον, υπάρχουν 1,3 δισεκατομμύρια παίκτες για κινητά στην Ασία, που αποτελούν τη μεγαλύτερη βάση παικτών στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση.

«Το metaverse δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία. Οι πρώιμες πλατφόρμες metaverse χρησιμοποιούνται ήδη από εκατομμύρια», έγραψε.

Το gaming είναι «ένας από τους πρώτους τρόπους» με τον οποίο κάποιος εισάγεται στο metaverse, πρόσθεσε η Kulasooriya.

«Αυτό το τμήμα και οι προσδοκίες τους θα οδηγήσουν σε πολλές συμπεριφορές για το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο Διαδίκτυο».

Η άκρη της Ασίας

Αν και η τεχνολογία metaverse βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, υπάρχουν ήδη «εκατομμύρια» στην Ασία που ξοδεύουν χρόνο και χρήμα σε δημοφιλείς εικονικές πλατφόρμες όπως το Fortnite, το Roblox και το Decentraland, ανέφερε η Deloitte.

Το Zepeto της Νότιας Κορέας, μια εφαρμογή κοινωνικών μέσων που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τρισδιάστατα είδωλα, έχει πάνω από 300 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως, πρόσθεσε.

Το πλεονέκτημα της Ασίας όσον αφορά το metaverse βρίσκεται επίσης στην «τομεακή τεχνογνωσία» της ως κατασκευαστής ηλεκτρονικών και ημιαγωγών .

«Αν σκέφτεστε την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και όλα τα πράγματα που κάνουν την τεχνολογία να λειτουργεί, το 75% των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων κατασκευάζονται στην Ασία», δήλωσε η Kulasooriya.

Η Ταϊβάν, για παράδειγμα, κατέχει περισσότερο από το 90% της παραγωγικής ικανότητας για τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Boston Consulting Group για το 2021.

Στρατηγικές ανά χώρα

Ενώ η έρευνα της Deloitte επισημαίνει το τεράστιο οικονομικό δυναμικό της περιοχής, το πόσο έτοιμη είναι για το metaverse εξαρτάται τελικά από τις «μοναδικές στρατηγικές» κάθε οικονομίας.

Η Michelle Khoo, της Deloitte: «Εξετάζουμε πράγματα όπως η τομεακή δομή, πόσο καινοτόμος είναι η οικονομία, ποιο είναι το μέσο επίπεδο εισοδήματος;»
Τα βασικά στοιχεία της τεχνολογίας, όπως η συνδεσιμότητα, η διείσδυση smartphone και η υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών είναι επίσης κρίσιμα για τον προσδιορισμό της ετοιμότητας μιας οικονομίας για το metaverse, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία