Πρέπει να χιονίσει άμεσα για να δουν άσπρη μέρα οι χειμερινοί προορισμοί μετά τις 10 Ιανουαρίου καθώς όλοι οι ορεινοί όγκοι παραμένουν είτε με ελάχιστο είτε με καθόλου χιόνι, με αποτέλεσμα όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας να μην λειτουργούν. Πολλά είναι ανοιχτά αλλά μόνο για… περίπατο σύμφωνα με το εξειδικευμένο snowreport.gr.

Η κατάσταση του καιρού παραμένει σταθερή με υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς υετό μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Τα μετεωρολογικά μοντέλα προβλέπουν πτώση θερμοκρασίας με σημαντικές χιονοπτώσεις μετά τις 5 Ιανουαρίου αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι.

Χειμερινός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί θα «βουλιάξουν» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά [Πίνακας]

Σε όλα τα χιονοδρομικά της Ελλάδας το χιόνι είναι σχεδόν ανύπαρκτο ενώ ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα χιονοδρομικά του Βάνσκο και Μπόροβιτς της Βουλγαρίας, αναφέρουν οι ειδικοί.

Οι ξενοδόχοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα 21 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας επισημαίνουν ότι λόγω ακριβώς του… καλού καιρού η ζήτηση για κρατήσεις στις μονάδες για  μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων είναι μηδενική.

Η εικόνα αυτή είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που βιώνουν οι ορεινοί και ημιορεινοί προορισμοί τις εορταστικές αυτές ημέρες. Οι πληρότητες έχουν χτυπήσει «ταβάνι» καθώς καταγράφονται και ποσοστά που φτάνουν το 100% σε ορισμένους περιορισμούς.

Και αν αυτό το ποσοστό ήταν αναμενόμενο φαίνεται ότι και στο ενδιάμεσο των εορταστικών τριημέρων τελικά την τελευταία στιγμή τα πράγματα κινήθηκαν καλύτερα. όπως επισημαίνει στον ot.gr ο επικεφαλής της ομάδας ξενοδόχων ορεινών προορισμών, και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας η μέση πληρότητα του εορταστικού 15ημερου σε όλους τους προορισμούς βρίσκεται στο 80%. Όμως προσθέτει μετά τις 10 Ιανουαρίου αν δεν χιονίσει και δεν ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε αυτούς τους προορισμούς θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα.

Πάντως ελπίδες για κάποια βελτίωση της εικόνας προέρχονται από τον στόχο του υπουργείου Τουρισμού να αυξηθεί η απορροφητικότητα των υπαρχόντων vouchers από το πρόγραμμα «Tουρισμός για όλους» αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα περιορισμό σε οποιοδήποτε κατάλυμα στην Ελλάδα. Με άμεση πληρωμή του επιχειρηματία και πλήρη εξάλειψη της γραφειοκρατίας, όπως τονίζεται σχετικά, με την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη να υπογραμμίζει: “Πιστεύουμε στην Ελλάδα των 12 εποχών και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε υποδομές αλλά και την προβολή της όλο τον χρόνο”.

Άνοιξε το Χιονοδρομικό Παρνασσού

Ενδεικτική για την κατάσταση των χιονοδρομικών κέντρων είναι η ανακοίνωση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού που άνοιξε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου για τους επισκέπτες, ενώ σύμφωνα με τις μετεωρολογικές συνθήκες δεν προβλέπεται τις επόμενες μέρες να καταστεί δυνατή η χιονοδρομία, όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, οι φίλοι του βουνού μπορούν να επισκέπτονται τα Σαλέ του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της Ελλάδας για να θαυμάσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο του Παρνασσού, να χρησιμοποιήσουν τους υπερσύγχρονους αναβατήρες για μία πανοραμική βόλτα και να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα ή φαγητό σε έναν από τους πολλούς χώρους εστίασης, κάνοντας την εμπειρία πιο ζεστή στο χειμωνιάτικο τοπίο.

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., ως διαχειρίστρια Εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, με αίσθημα ευθύνης προς όλους τους πολίτες και τις οικογένειες που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση προχωρά τη φετινή χιονοδρομική περίοδο στην πλήρη απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους που απαιτείται για τη λειτουργία του Κέντρου, εφαρμόζοντας μία τιμολογιακή πολιτική για τους χιονοδρόμους που κινείται συνολικά κάτω από τα όρια του πληθωρισμού για την ελληνική οικονομία ενώ για τους απλούς επισκέπτες η μικρή αυτή αύξηση αφορά μόνο στην προσέλευση κατά τις ημέρες υψηλής περιόδου.

Επιπλέον, η ΕΤΑΔ, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, προχωρά στην εφαρμογή σημαντικών μειώσεων που αγγίζουν έως και το 35% για κοινωνικά ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι μαθητές ενώ παράλληλα διευρύνεται το ηλιακό όριο από τα 12 στα 17 έτη. Μείωση της τάξεως του 13% θα επωφεληθούν όμως και οι φοιτητές αλλά και οι βετεράνοι φίλοι της χιονοδρομίας. Μείωση έχουν επίσης οι ετήσιες κάρτες τόσο οι ατομικές όσο και οι οικογενειακές. Σταθερά συνεχίζει και εφαρμόζεται ειδική τιμολογιακή πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ φέτος ενισχύει τη σχολική χιονοδρομία και επίσκεψη στο βουνό μέσα από το ειδικό πρόγραμμα «School Ski Bus» όπου και κει θα δοθούν σημαντικά προνόμια προκειμένου όλο και περισσότεροι μαθητές μέσα από τις σχολικές εκδρομές να μπορέσουν να ερθουν σ επαφή με το βουνό και τα αθλήματά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες