Το sell-off της Tesla εντάθηκε την Τρίτη, με τη μετοχή να κλείνει με πτώση 11%. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ίλον Μασκ απέχει πλέον λίγες μόνο μέρες από το κλείσιμο του χειρότερου μήνα, τριμήνου και έτους που έχει καταγράψει και έχει ξεπεράσει τη Meta Platforms για να γίνει η μετοχή με τις χειρότερες επιδόσεις το 2022, μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας.

Η τελευταία… βουτιά προέκυψε αφού η Wall Street Journal ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Tesla θα συνεχίσει την εβδομαδιαία διακοπή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στη Σαγκάη, καθώς έχει έρθει αντιμέτωπη με μία νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid στο εκεί εργατικό δυναμικό.

Το Reuters, από την άλλη πλευρά επισημαίνει ότι όταν το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη ανοίξει εκ νέου τον Ιανουάριο, θα το κάνει για χρονικό διάστημα μόλις 17 ημερών.

Tesla: Γκάζι σε απολύσεις, φρένο στις προσλήψεις στο επόμενο τρίμηνο

Από τα ψηλά στα χαμηλά

Η μετοχή της Tesla έχει πέσει κατά 73% από το υψηλότερο σημείο της, τον Νοέμβριο του 2021. Επιπλέον, χάνει το 69% της αξίας της μέσα σε όλο το 2022, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο της συνολικής πτώσης του δείκτη Nasdaq. Ενδεικτικά, μεταξύ των υπολοίπων αυτοκινητοβιομηχανιών η Ford έχει πέσει κατά 46% ενώ η General Motors έχει πέσει κατά 43%.

Από την αρχική δημόσια προσφορά της, το 2010, η Tesla εμφάνισε πτώση της μετοχής της μόνο μία χρονιά. Ήταν το 2016 όταν η μετοχή της έπεσε 11%.

Ανοικτή πληγή το Twitter

Σε όλη αυτή την κατάσταση το Twitter αποδεικνύεται μία πληγή που αιμορραγεί… μετρητά, καθώς ο Μασκ συνεχίζει να πουλά μετοχές της Tesla ώστε να καλύψει τις ανάγκες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ο Μασκ έχει πουλήσει 22 εκατομμύρια πρόσθετες μετοχές της Tesla, αξίας περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μετοχή της Tesla βυθίζεται, ο Ίλον Μασκ προσπαθεί να δικαιολογηθεί

Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ είπε στους εκατομμύρια οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «δεν είχε προγραμματίσει περαιτέρω πωλήσεις» μετοχών της Tesla, μετά τις 28 Απριλίου. Όπως αναφέρει το CNBC, μετά την τελευταία πώληση μετοχών, ο Μασκ είπε στο Twitter Spaces στις 22 Δεκεμβρίου ότι δεν θα πουλούσε μετοχές για 18 έως 24 μήνες.

Σε μια συζήτηση με έναν μέτοχο της Tesla, ο Μασκ στήριξε τη φθίνουσα τιμή της μετοχής της Tesla σε σχέση με τα επιτόκια της Federal Reserve, γράφοντας στο Twitter ότι «οι άνθρωποι θα μεταφέρουν όλο και περισσότερο τα χρήματά τους από τις μετοχές σε μετρητά, προκαλώντας έτσι πτώση των μετοχών».

Παρόλα αυτά οι επενδυτές δεν φαίνεται να καθησυχάστηκαν. Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 201 εκατομμύρια μετοχές την Τρίτη, το δεύτερο υψηλότερο όριο για το έτος, σύμφωνα με το FactSet, μετά τις 22 Δεκεμβρίου. Οι πέντε κορυφαίες ημέρες συναλλαγών της Tesla σε όγκο ήταν όλες από τις 13 Δεκεμβρίου και έπειτα.

Νέο μεγάλο… ξεπούλημα από τον Μασκ – Στα «κάγκελα» οι επενδυτές της Τesla

Η βουτιά του Δεκεμβρίου

Για τον μήνα Δεκέμβριο, η Tesla σημείωσε βουτιά 44%, μακράν ο χειρότερος μήνας της εταιρείας, καθώς ποτέ δεν είχε πέσει πάνω από 25% σε έναν μόνο μήνα. Και το τέταρτο τρίμηνο, η μετοχή υποχωρεί 59%, χειρότερη από την πτώση της κατά 38% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που ήταν η χειρότερη περίοδος στην ιστορία της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla επέκτεινε τις εκπτώσεις στη Βόρεια Αμερική για αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων Model 3 και Model Y. Αυτές οι εκπτώσεις ήρθαν αφού η αυτοκινητοβιομηχανία πρόσφερε κίνητρα στην ηπειρωτική Κίνα για πωλήσεις αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, η πίεση αυξάνεται και στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με τη μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου Tesla να πέφτει κατά 17% από τα υψηλά του Ιουλίου και με τα μεταχειρισμένα Tesla να μένουν περισσότερο από άλλες μάρκες πριν μεταπωληθούν.

Τέλος, στο Twitter, ο Μασκ συνέχισε να φλερτάρει με διαμάχες, καλωσορίζοντας τους χρήστες που είχαν αποκλειστεί στο παρελθόν. Την ίδια ώρα οι εταιρείες έχουν παύσει ή αναστείλει την καταχώρηση διαφημίσεων στην πλατφόρμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή