Για να οριοθετήσουμε τις προσδοκίες μας για το νέο έτος, πρέπει να κάνουμε έναν σοβαρό απολογισμό της τελευταίας υπερδεκαετούς περιόδου, όπου η οικονομική, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση άλλαξαν με γρήγορους ρυθμούς τον εγχώριο αλλά και τον παγκόσμιο χάρτη του εμπορίου.

Το 2022 καταφέραμε να επανακτήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των απωλειών της πανδημίας, όμως δεν κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε το τελευταίο έτος κανονικότητας, που ήταν το 2019.

Βασιζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα και αναμένοντας τη σταδιακή κάμψη της ενεργειακής κρίσης, οι προσδοκίες για το 2023 περιέχουν αναπτυξιακό πρόσημο και αισιόδοξη αίσθηση για το εμπόριο και την οικονομία. Είναι σημαντικό το νέο έτος να αποτελέσει την αρχή ενός νέου, μεγάλου θετικού οικονομικού κύκλου για τη χώρα μας, όπου οι παραγωγικοί φορείς θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό. Από την άλλη, η πολιτεία πρέπει με σοβαρές, στοχευμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις καθώς και με γενναίες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα της χώρας να αναπτυχθεί, δημιουργώντας πολλές νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για όλους τους Έλληνες.

Στο πλαίσιο αυτό, η οριστική επίλυση του θέματος όλων των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως σήμερα με μία τελική, γενναία ρύθμιση, η κατάργηση όλων των μνημονιακών βαρών, όπως αυτή του άδικου τέλους επιτηδεύματος καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μπορούν να προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η μετάβαση από την άκρατη επιδοματική πολιτική στη θεσμοθέτηση κινήτρων, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη επίλυση του τεράστιου προβλήματος εξεύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η έως τώρα συμβολή του κράτους, με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, κράτησε όρθιες τις επιχειρήσεις και τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Όμως η επένδυση στο μέλλον και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, θα επιτευχθεί μόνο με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα καθώς και με την παραγωγική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να διανεμηθούν ισοδύναμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, η εξάλειψη παρωχημένων θεσμών όπως αυτός των ενδιάμεσων εκπτώσεων που σωστά καταργήθηκε, αλλά και η εμπέδωση κλίματος απόλυτης ασφάλειας και ευνομίας, θα βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και βελτιώνοντας το κλίμα ευημερίας για όλους.

Με υγεία και σοβαρή δουλειά είμαι βέβαιος ότι μπορεί το 2023 να αποτελέσει το έτος που θα αφήσουμε οριστικά πίσω τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος και θα μπορέσουν τα παιδιά μας και εμείς να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον, που μας αξίζει.

Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Απόψεις