Η TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ανακοίνωσε την έναρξη της μαζικής παραγωγής των πλέον προηγμένων της μικροτσίπ σε εργοστάσιο στη νότια Ταϊβάν, με τον πρόεδρο της εταιρείας να ξεκαθαρίζει ότι η παραγωγή στο νησιωτικό ασιατικό κράτος θα συνεχίσει αυξανόμενη.

Η μαζική παραγωγή των μικροτσίπ που κατασκευάζονται με την τεχνολογία των 3 νανομέτρων έρχεται καθώς η εταιρεία επενδύει στην κατασκευή νέων εργοστασίων, τόσο στην Ταϊβάν όσο και στο εξωτερικό.

Ένας πόλεμος Ταϊβάν – Κίνας θα έχει μόνο χαμένους

Η TSMC κατέχει κυρίαρχη θέση στην κατασκευή ημιαγωγών προηγμένης τεχνολογίας τα οποία χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι την αεροδιαστημική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου εργοστασίου στα νότια της Ταϊβάν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της TSMC, Μαρκ Λιού, η ζήτηση για μικροτσίπ 3nm είναι «ισχυρή» λόγω και των νέων τεχνολογιών, όπως το 5G και οι υψηλής απόδοσης υπολογιστές.

Η TSMC αυξάνει κατακόρυφα τις νέες επενδύσεις στα 44 δισ. δολ.

Νέα εργοστάσια… παντού

Νωρίτερα, εντός του Δεκεμβρίου, η TSMC είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να τριπλασιάσει την επένδυσή της στο νέο εργοστάσιο στην Αριζόνα, φτάνοντας στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδύσεων στην αμερικανική ιστορία.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία, που διατηρεί στο πελατολόγιό της ονόματα όπως της Apple και της Nvidia, κατασκευάζει ένα ακόμα εργοστάσιο, αυτή την φορά στην Ιαπωνία, ενώ έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια της αξιολόγησης μιας πιθανής επέκτασης και στη Γερμανία.

Aύξηση της παραγωγής ημιαγωγών το 2023 σχεδιάζει η Samsung

Οι ανησυχίες

Στην… εσωτερική ανησυχία ότι οι τόσες επενδύσεις (εκτός Ταϊβάν) ενδεχομένως υπονομεύσουν την παγκόσμια κυριαρχία της TSMC στον κλάδο της κατασκευής ημιαγωγών, ο Λιού απάντησε ότι το τελευταίο εργοστάσιο αποτελεί μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι η εταιρεία «αναλαμβάνει δράση για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και να επεκτείνει την παραγωγή εντός της Ταϊβάν».

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει απορρίψει επίσης ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα η βιομηχανία κατασκευής μικροτσίπ να αποχωρήσει από τη νησιωτική χώρα, υποστηρίζοντας ότι «η θέση της χώρας σαν ένας μεγάλος παραγωγός ημιαγωγών και κατασκευαστής των πλέον προηγμένων επεξεργαστών είναι εξασφαλισμένη».

A worker holds a semiconductor wafer at the chip packaging firm Unisem (M) Berhad plant in Ipoh, Malaysia October 15, 2021. REUTERS/Lim Huey Teng

Η επόμενη γενιά επεξεργαστών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της TSMC η μαζική παραγωγή μικροτσίπ στα 3nm ήταν επιτυχής προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να δημιουργήσει προϊόντα με αξία που θα φτάνει έως και τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, εντός της επόμενης πενταετίας.

Επιπρόσθετα, αποκάλυψε ότι η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και νέων εργοστασίων για την επόμενη γενιά επεξεργαστών στα 2nm, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν στην βόρεια και στην κεντρική Ταϊβάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας