Εάν η Κίνα εισέβαλλε στην Ταϊβάν, τα πλέον προηγμένα εργοστάσια κατασκευής επεξεργαστών στον κόσμο θα γίνονταν «μη λειτουργικά», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο CNN ο πρόεδρος της TSMC, Μαρκ Λιου.
Όπως ξεκαθάρισε στην συνέντευξή του ο επικεφαλής της εταιρείας που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή μικροτσίπ στον κόσμο, η λειτουργία των εργοστασίων δεν θα ήταν δυνατή καθώς αυτά βασίζονται στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την TSMC με τη βία. Εάν αναληφθεί στρατιωτική δράση, τα εργοστάσια της TSMC θα καταστούν μη λειτουργικά», είπε ο Λιου. «Επειδή πρόκειται για εξαιρετικά εξελιγμένες μονάδες παραγωγής, υπάρχει εξάρτηση από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, με την Ευρώπη, με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ, από υλικά μέχρι χημικά έως ανταλλακτικά μέχρι λογισμικό μηχανικής και διάγνωση».
Διαβάστε ακόμα: Το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τονίζει την ασυνάρτητη στρατηγική της Αμερικής
Ποια είναι η TSMC
Η TSMC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο και μεταξύ άλλων κατασκευάζει ολοκληρωμένους επεξεργαστές για κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η Qualcomm. Η ταϊβανέζικη εταιρεία κατέχει πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών.
Αναφερόμενος στην ένταση που έχει προκύψει με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, ο Λιου ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρος. «Ο πόλεμος δεν θα έχει νικητές, όλοι είμαστε χαμένοι», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμα: Η μητρική του TikTok επιθυμεί να μπει στο «παιχνίδι» των μικροτσίπ
Chips and Science Act
Την περασμένη εβδομάδα «πέρασε» από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος Chips and Science Act, ο οποίος προβλέπει κίνητρα αξίας δισεκατομμυρίων για την κατασκευή εργοστασίων ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, ώστε οι ΗΠΑ να αποκτήσουν αυτονομία στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι Αμερικανοί νομοθέτες αναφέρουν μάλιστα ότι είναι κρίσιμης σημασίας εθνικής ασφάλειας η εξασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με αποτελεσματικά και σύγχρονα μικροτσίπ, στην περίπτωση που η Κίνα πραγματοποιήσει εισβολή στην Ταϊβάν ή εναλλακτικά καταστήσει δύσκολες τις διαδικασίες κατασκευής ημιαγωγών στη νησιωτική ασιατική χώρα.
Αν και τα «κίνητρα» του σχετικού νόμου πρόκειται να κατευθυνθούν σε αμερικανικές εταιρείες (όπως η Intel), η ταϊβανέζικη TSMC που χτίζει ένα νέο εργοστάσιο αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αριζόνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις σχετικές προβλέψεις.
Διαβάστε ακόμα: Το στοίχημα του ενός τρισ. δολ. για τη βιομηχανία ημιαγωγών
Η σύγκριση με την Ουκρανία
Επιπλέον, ο Λιου προχώρησε και σε σύγκριση μίας πιθανής ανάφλεξης μεταξύ Ταϊβάν-Κίνας με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αν και οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ο οικονομικός αντίκτυπος για τις υπόλοιπες χώρες θα είναι παρόμοιος. Μάλιστα, ενθάρρυνε τις πολιτικές ηγεσίες εκατέρωθεν να προσπαθήσουν να αποφύγουν μία σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της TSMC μία εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν θα προκαλούσε οικονομική αναταραχή σε Κίνα, Ταϊβάν και ολόκληρη τη Δύση. Σημείωσε επίσης ότι η TSMC πουλά μικροτσίπ σε κινεζικές εταιρείες κατασκευής καταναλωτικών προϊόντων οι οποίες χρειάζονται τις υπηρεσίες της εταιρείας για την τροφοδοσία με προηγμένους επεξεργαστές.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ