«Αθώος» αναμένεται να δηλώσει αργότερα σήμερα Τρίτη ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, αναφορικά με τις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι εξαπάτησε επενδυτές και λεηλάτησε δισεκατομμύρια δολάρια στο χρεοκοπημένο πλέον ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του FTX, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Ο πάλαι ποτέ «σωτήρας» των crypto κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παράνομα καταθέσεις πελατών του FTX για να υποστηρίξει το hedge fund Alameda Research, να αγοράσει ακίνητα και να κάνει εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές συνεισφορές, κάτι που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν ως «απάτη επικών διαστάσεων».

Δικηγόρος του δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου για σχολιασμό.

FTX: Το χρονικό μιας… προαναγγελθείσας απάτης – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Δεν είναι ασυνήθιστο για ποινικούς κατηγορούμενους να δηλώσουν αρχικά αθώοι, και σε μεταγενέστερη ημερομηνία να αλλάζουν την κατάθεσή τους.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, και εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την έκδοσή του τον περασμένο μήνα από τις Μπαχάμες, όπου ζούσε και όπου ήταν η έδρα της FTX. Έκτοτε υπόκειται σε ηλεκτρονική παρακολούθηση και απαιτείται να ζει με τους γονείς του, καθηγητές και οι δύο στη Νομική Σχολή του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Κάθειρξη 115 ετών!

Ο απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για απάτη μέσω εμβάσματος και έξι κατηγορίες συνωμοσίας, μεταξύ των οποίων για ξέπλυμα χρήματος και για παραβιάσεις χρηματοδότησης εκστρατειών. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 115 χρόνια φυλάκιση εάν καταδικαστεί.

Παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη κατά τη λειτουργία του FTX, αλλά είπε ότι δεν πίστευε ότι ήταν ποινικά υπεύθυνος.

Ο 30χρονος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων εκμεταλλεύτηκε το ράλι στο bitcoin και σε άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Η καθαρή περιουσία του, που κάποτε υπολογιζόταν στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό όταν κατέρρευσε το ανταλλακτήριο. Αργότερα είπε ότι είχε 100.000 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Οι στενοί του συνεργάτες

Η θέση του πάντως είναι επιβαρυμένη καθώς  δύο από τους στενότερους συνεργάτες του έχουν ήδη παραδεχθεί την ενοχή τους.

Η Καρολάιν Έλισον, η οποία ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda, και ο Γκάρι Γουάνγκ, πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της FTX, ομολόγησαν την ενοχή τους για επτά και τέσσερις ποινικές κατηγορίες, αντίστοιχα, και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους εισαγγελείς.

Οι τρεις τους μηνύθηκαν επίσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων. Η Έλισον και ο Γουάνγκ διευθέτησαν αυτές τις αστικές υποθέσεις, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FTX, Τζον Ρέι, γνωστός για το έργο του στην πτώχευση της ενεργειακής εταιρείας Enron Corp, είπε ότι η FTX διοικούνταν από «εξαιρετικά άπειρους» και μη εξειδικευμένους ανθρώπους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News