Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα τον έλεγχο των τιμών και την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, εκτίμησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Οι μηνιαίες έρευνές μας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δείχνουν σημαντική αύξηση στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Νάγκελ σε συνέντευξή του στην Zeitschrift für das gesamte Kreditwesen που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Bundesbank τη Δευτέρα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής για να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την τάση».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης πέρυσι και αξιωματούχοι της δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις. Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το να επιτραπεί στον πληθωρισμό να παγιωθεί «θα ήταν ακόμη χειρότερο».

Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ οι «μεγάλες αυξήσεις» στους μισθούς

Το σύνθημα Λαγκάρντ

Ο Νάγκελ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Bundesbank, επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, λέγοντας ότι θα ήταν λάθος να ενεργήσουμε πολύ διστακτικά τώρα από φόβο ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη και πρόσθεσε: «Τότε θα αναγκαζόμασταν να σφίξουμε την πολιτική ακόμη πιο απότομα στη γραμμή, ασκώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία».

«Είμαι αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα μπορέσει να αποφύγει μια σοβαρή οικονομική ύφεση και θα ξεφύγουμε ελαφρά με μια ήπια ύφεση. Και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα» τόνισε και κατάληξε λέγοντας: «Υπάρχει σαφής κίνδυνος ισχυρότερων δευτερογενών επιπτώσεων, επειδή οι συμφωνίες για υψηλότερους μισθούς που επιτυγχάνονται θα μπορούσαν να παρατείνουν την επικρατούσα περίοδο υψηλών ρυθμών πληθωρισμού»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή