Με κέρδη κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες λαμβάνουν σημαντικές στηρίξεις από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τον πληθωρισμό στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και τη νέα πτώση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 70 δολάρια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,5%, με τον κλάδο των τροφίμων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,14% στις 7.564 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,77% στις 14.291 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,95% στις 6.687 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, ο ελβετικός προμηθευτής ενέργειας BKW σημειώνει άλμα 6% στις πρώτες συναλλαγές για να ηγηθεί του Stoxx 600, αφού προέβλεψε “εξαιρετικό” αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους 2022. Ο ιταλικός κατασκευαστής χαλυβδοσωλήνων Tenaris υποχωρεί κατά 5%.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη πτώση σημείωσε ο γαλλικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 6,7%, από 7,1% τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό θα ανέβαινε ελαφρώς στο 7,2%.

«Γερμανικές στηρίξεις» έλαβαν οι ευρωαγορές

Θετικά ήταν και τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στη Γερμανία χτες, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης υποχώρησε στο 9,6% τον Δεκέμβριο 2022, από 11,3% τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ σε μηνιαία βάση, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο +1,2%.

Οι επενδυτές πιθανότατα θα αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, για τυχόν ενδείξεις σχετικά με το τι σκέφτονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την κατεύθυνση των επιτοκίων. Η συναίνεση στην αγορά βλέπει αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η απόκλιση μεταξύ αξιωματούχων σχετικά με το πόσο ψηλά θα πρέπει να φτάσει το τελικό επιτόκιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές